- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odbor Bundestaga o razgovoru oficira o napadu na Krimski most: Sve ukazuje na rusku operaciju

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Odbor za odbranu donjeg doma nemačkog parlamenta održao je specijalnu sednicu u vezi sa curenjem razgovora nemačkih oficira o mogućim napadima na Krimski most krstarećim raketama "taurus" na kojoj se došlo do zaključka je sve što se dogodilo posledica "ruske operacije".
"Sve u vezi sa skandalom ukazuje na rusku operaciju", navodi se u saopštenju Odbora posle sednice na kojoj je učestvovao i ministar odbrane Boris Pistorijus.
Kako se dodaje, "ruski informativni rat protiv Evrope,, NATO i Nemačke biće sve obimniji i podmukliji. Odbor se slaže sa ministrom odbrane da Nemačka u budućnosti treba da bude stabilnija, čvršća i sposobnija za odbranu", navodi se u saopštenju.
U međuvremenu, nemački TV kanal NTV je objavio da je inspektor nemačkih vazdušnih snaga Ingo Gerharc, kao i njegov kolega koji je učestvovao u razgovoru o planovima za napad na Krimski most, koristio nezaštićenu konekciju ali da s njegove strane nije bilo curenja informacija.
"Bild“ je ranije objavio da je do curenja razgovora došlo krivicom načelnika Odeljenja za operacije i obuku komande vazdušnih snaga Bundesvera Grefea koji je koristio nezaštićene kanale komunikacije.

„Drugi učesnik presretnutog razgovora oficira Bundesvera o krstarećim raketama ‘taurus’ takođe je imao nezaštićenu konekciju. To je potvrdio ministar odbrane Boris Pistorijus. Prema njegovim rečima, radi se o inspektoru vazdušnih snaga Ingu Gerharcu. Ipak, prema podacima istrage, s njegove strane nije bilo curenja podataka, za razliku od drugog učesnika razgovora“, navodi TV stanica.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe „Rusija sevodnja“ i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan objavila je u petak 40-minutni audio-snimak razgovora visokih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju „kako da bombarduju Krimski most“.
Prema tom zapisu, u razgovoru su učestvovala četvorica oficira, među kojima je i načelnik Odeljenja za operacije i obuku vazduhoplovnih snaga. Oficiri, između ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete „taurus“ i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu „crvenu liniju“ i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.
Portparol Kremlja Dmitirj Peskov izjavio je da sadržaj razgovora nemačkih oficira o pripremi napada na Krimski most pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.
Taurus - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Hoće li Nemačka ponovo istrčati pred rudu i isporučiti „tauruse“ Kijevu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala