- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski predlog mirovne konferencije: Ponovo na stolu plan u 12 tačaka –Ukrajini sve pošlo naopako

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Nova mirovna inicijativa Kine o Ukrajini u principu je ista kao i prošlogodišnji kineski predlog u 12 tačaka, s tim što su se okolnosti na frontu značajno promenile i zato su ovaj put veće šanse za njen uspeh, smatraju sagovornici Sputnjika.
Kineski mirovni plan u 12 tačaka od prošle godine i dalje važi samo su sada drugačije okolnosti u kojima Kina nudi dobru uslugu čitavoj međunarodnoj zajednici a posebno Rusiji i Ukrajini, kaže za Sputnjik novinar Branko Žujović, dobitnik kineske nagrade za izveštavanje o inicijativi Pojas i put.
A okolnosti su se promenile jer su stvari na frontu pošle potpuno naopako za Ukrajince, ističe Žujović.

„Kina ovo čini isključivo zbog toga što smatra da bi stabilnost trebalo da se vrati na međunarodnu scenu i da produžetak sukoba dugoročno ne odgovara nikome. Ne samo sukobljenim stranama, nego nikom u svetu i u tome vidim pokušaj da se obnovi ta mirovna inicijativa sa kineske strane. A spolja posmatrajući, imam neodoljiv utisak da je ukrajinskom društvu dosta besmislenog rata i mislim da je unutar same Ukrajine značajan broj ljudi svestan geopolitičkih okolnosti i da im je sada mir neophodan.“

Kad se prošle godine Kina pojavila sa mirovnom inicijativom, Ukrajina je bila ubeđena da može savladati Rusiju i da je podrška Zapada potpuno iskrena i beskrajna, a sad vidimo da nije ni iskrena, ni beskrajna, dodaje Žujović.

„Iz tog razloga ova sadašnja kineska inicijativa sasvim sigurno ima više šanse da uspe, ali videćemo kako će Ukrajina reagovati na tu inicijativu. Koliko sam ja razumeo Vladimira Putina kad je davao onaj veliki intervju, Rusija je spremna da razgovara o miru i otuda uspeh inicijative zavisi od Ukrajine. Odnosno od sposobnosti Ukrajine da sama proceni vlastite interese. Ili će sesti za pregovarački sto ili će nastaviti da se povodi za onim što su joj Britanci ili ko god plasirali – da nastavi rat ubeđujući je da može da savlada Rusiju“, zaključio je Žujović.

Ekonomski motivi Kine

Nekadašnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga i bivši ekonomski savetnik Ambasade Srbije u Kini Zoran Đorđević kaže da se Kina i ranije uključivala u razne mirovne inicijative i ukazuje na ekonomske motive Pekinga za uspostavljanjem mira u Ukrajini.
„Kina neće da ostane po strani pogotovo što ima veoma razvijenu i jako dobru i političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom. Može se reći da je pre izbijanja sukoba imala i sa Ukrajinom. Ne znam sad kako stoje stvari i koliko mogu da trguju sa Ukrajinom, ali Ukrajina je za njih jedan veliki izvor, pre svega hrane. Mislim na žito, odnosno pšenicu, kukuruz, soju, suncokret itd. Koliko je meni poznato, Kinezi su već zakupili jedan ogroman prostor u Ukrajini gde bi njihove poljoprivredne firme uzgajale sve što im treba i direktno izvozile u Kinu“, zaključio je Đorđević.
Specijalni predstavnik Kine za pitanja Evroazije Li Huej završio je evropsku turneju usmerenu na rešavanje ukrajinske krize, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin. Kina će nastaviti da se zalaže za mirovne pregovore i da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, dodao je on.
Li je u okviru turneje posetio Rusiju, Brisel, Poljsku, Ukrajinu, Nemačku i Francusku.
Vang se osvrnuo i na nedavnu izjavu pape Franje o pregovorima o Ukrajini, istakavši da se Kina zalaže za održavanje međunarodne mirovne konferencije uz ravnopravno učešće svih strana. Kineske vlasti su u februaru prošle godine objavile plan od 12 tačaka za rešavanje sukoba između Moskve i Kijeva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala