Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kasno Eskobar u Prištinu stiže

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Činjenica je da Bajdenova administracija nije uspela ili nije htela da spreči Prištinu da povuče niz zlonamernih poteza kojima je ugrožen opstanak Srba na KiM, pa ne vidim šta bi to dolazak američkog izaslanika Gabrijela Eskobara sada mogao da promeni na terenu, sem da „ukori“ Prištinu od čega Srbi nemaju nikakve koristi kaže dr Aleksandar Lukić.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u sredu će posetiti Prištinu a glavna tema će biti nastavak dijaloga koji, kako je rekao, nema alternativu. Par dana ranije Eskobar je izjavio i da je Amerika bila potpuno jasna kada je rečeno da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji, kao i da će takvi potezi imati posledice.

Od Eskobara nema šta da očekujemo

Filozof dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije ne misli da će Eskobarov dolazak u Prištinu nešto promeniti nabolje bar ne za nas Srbe.
„Mislim da ne može da se očekuje ništa dobro što se nas tiče u smislu nekih konkretnih poteza koji bi promenili situaciju na terenu gde je najaktuelnija tema uskraćivanje prava Srbima da primaju svoje plate u dinarima, odnosno odluka Prištine da dinar kao platežno sredstvo ukine na Kosovu i Metohiji. Što se toga tiče dokle god je ova administracija u Americi na vlasti, ništa se ne ne može konkretno desiti niti se promeniti situacija na KiM,“ smatra Lukić.
Lukić takođe ne veruje ni u „oštre“ reči Eskobara o postupcima Prištine jer procenjuje da će samo na tome i ostati.
„Možda može zbog javnosti da deluje da će Priština biti malo ukorena i možda joj bude rečeno da neke svoje odluke odloži, ali uvek treba imati na umu da Priština, odnosno Aljbin Kurti ne može da povuče nijedan potez koji bi bio u suštinskoj suprotnosti sa interesima Amerike,“ kaže naš sagovornik.
Po njegovom mišljenju, i ako bude nekog iskoraka to će biti nekakve sporedne stvari a ne neka esencijalna pitanja.
„Pravi pomak može da se desi tek ako se promeni vlast u Americi i na čelo ove države dođe Donald Tramp i Ričarda Grenel ponovo preuzme mesto koje je i imao. Ovako, ako bi Eskobar ukorio Kutija na neki način bi ukorio i predsednika sadašnjeg Amerike Bajdena, odnosno, svoju sopstvenu administraciju jer je sve u njenim rukama,“ ističe Lukić.
Prema saopštenju iz Stejt departmenta, Eskobar će se na Kosovu sastati sa liderima kosovske vlade, civilnog društva i zajednica kosovskih Srba kako bi istakao kontinuiranu snažnu podršku Sjedinjenih Država dijalogu o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograd koji vodi EU.

Da je htela Amerika ne bi ovo dozvolila

Naš sagovornik ceni da Eskobar, iako ima načina da utiče na Prištinu, neće ništa uraditi.
„Eskobar, odnosno Amerika da hoće može lako da deluje na Kurtija jer ima razne mehanizme i da ga spreče da radi ovo što radi jer ovo je teror nad Srbima sa ciljem potpunog istiskivanja sa KiM. Takav scenario i jeste u interesu sadašnje Amerike. Može da se desi da Eskobar ima neke zadatke koje će dati Prištini da izvrši, ali ne mislim da će od toga biti bilo šta,“ zaključak je Lukića.
Eskobar inače planira i da održi sastanke o uticaju novih propisa Centralne banke Kosova na gotovinsko poslovanje i podstakne određene korake kako bi se osiguralo da potrebe građana Kosova budu zadovoljene u potpunosti i bez prekida, ali i za sprovođenje francusko-nemačkog sporazuma ili aneksa iz Ohrida formiranju ZSO.
Lukić je uveren da će i to sve ostati samo na rečima jer Prištinu, odnosno takozvanog premijera Kosova Aljbina Kurtija, kako kaže, izgleda da ova izjava uopšte ne brine, kao što ne mari ni za upozorenje koje je stiglo od predsednika Albanije Bajrama Begaja na adresu Kurtija da bi „Priština trebalo više da sluša Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju u pogledu donošenja nekih odluka.

Sve ostaje na rečima

Visoki američki zvaničnici su poslednjih nedelja kritikovali privremene prištinske institucije zbog ignorisanja američkog zahteva da se odloži odluka o sprovođenju uredbe takozvane Centralne banke Kosova o dinaru i isticali da će ta odluka imati posledice.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen izjavio je nedavno da su SAD zabrinute zbog uredbe o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i istakao da prištinske vlasti treba da povuku tu odluku, kao i da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, jer je tu odluku donela uprkos protivljenju Vašingtona.
"Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom", rekao je tada O'Brajen.
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posledice.
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da njegova Vlada nije mogla jasnije da pokaže da nije zadovoljna kvalitetom partnerstva sa kabinetom Aljbina Kurtija.
Specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
SRBIJA
Eskobar: Imamo problem u komunikaciji s Kurtijem
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
SRBIJA
Eskobar pozvao Beograd i Prištinu da se vrate primeni sporazuma iz Ohrida
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala