Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Direktor VOA:Najozbiljnija eskalacija bezbednosne situacije na KiM od pogroma nad Srbima 2004. godine

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici
Pretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Delovanje vlasti u Prištini i dalje je najveća bezbednosna pretnja za Republiku Srbiju i za naše građane u pokrajini, izjavio je general-major Zoran Stojković, direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA).
Iako prištinske bezbednosne strukture ne predstavljaju značajniji izazov za Vojsku Srbije, njihovo konstantno opremanje savremenim naoružanjem i obuke koje prolaze pripadnici tih formacija ukazuju na to da će u narednom periodu ta pretnja biti prisutna, rekao je u Stojković u intervjuu za „Odbranu“.
Iskusni obaveštajac, koji radi duže od dve decenije, ističe da je povratak konvencionalnih sukoba na svetskoj sceni doveo do ubrzanja procesa naoružavanja i u regionu, a pitanja verske radikalizacije i delovanja terorističkih grupa takođe ostaju istaknuti zadaci agencije.
Stojković dodaje da VOA najviše vremena i energije ulaže upravo na prikupljanju saznanja o, kako kaže, sve agresivnijem albanskom faktoru.
„Imajući u vidu strano prisustvo, tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju bezbednosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. godine, angažovali smo značajne obaveštajne resurse na tom području. Svakim danom srpskom stanovništvu je sve teže budući da je osnovna strategija Prištine konstantno podizanje tenzija i stvaranje uslova za etnički čisto Kosovo i Metohiju, što Republika Srbija nikako neće dozvoliti“, precizira direktor VOA.
General-major Stojković ističe i da u službi nema mesta za ljude koji ne nose Kosovo i Metohiju u svojim srcima i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojka vijoriti širom srpske južne pokrajine.
Takođe, kaže da je Srbija kao vojno neutralna zemlja na meti obaveštajaca i sa Zapada i sa Istoka.
„U okolnostima kada se za svako pitanje zahteva da istog trenutka izaberete stranu, svaki potez države koja želi da vodi nezavisnu politiku budno se prati“, zaključuje direktor Vojnoobaveštajne agencije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala