- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Blef i farsa: Kijevski teroristi prete Krimu

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaKrim
Krim
 - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Pretnje Kirila Budanova, glavnog ukrajinskog vojnog obaveštajca, da Kijev priprema „ozbiljne operacije na Krimu“ ruski eksperti mahom vide kao „blef i farsu“ kijevskog terorističkog režima, ali istovremeno ukazuju da ih ne treba u potpunosti ignorisati, jer se mogu očekivati diverzije i provokacije uoči predsedničkih izbora u Rusiji.
Između ostalog i današnji pokušaj ukrajinskih diverzanata da se probiju u Rusiju iz tri pravca povezuje se sa predstojećim izborima u Rusiji. Stručnjaci upozoravaju da se takve provokacije mogu očekivati i u narednom periodu, uoči 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, jednim od najvećih praznika u Rusiji.
Komentarišući izjavu načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova, koji je u Rusiji optužen za umešanost u terorističke napade, ruski eksperti objašnjavaju da po pravili obaveštajne službe kada spremaju nešto ozbiljno nikada to ne najavljuju, jer se ozbiljnost u velikoj meri zasniva na tajnosti. Ovde je, međutim, primetna neka vrsta kontinuiranog pi-ara, i to ne prvi put, jer Budanov često daje takve „ozbiljne izjave“.
Stručnjaci napominju da se takve izjave intenziviraju kako se situacija Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta pogoršava, a da su takve akcije Kijeva „znakovi nemoći na prvoj liniji fronta“.
Ovo može biti blef ili glupost - jedno ne isključuje drugo. Budanova služba je u potpunosti teroristička struktura, koja ponekad, nažalost, dovede stvar do kraja. To su tipični teroristi koji ne kriju svoju suštinu i činjenicu da se spremaju za takve diverzantske operacije. Druga stvar je što je poznato kako ove njegove najave, tipa ‘sutra ćemo biti na Krimu i pićemo kafu na obalama Jalte’ završavaju“, kaže ruski ekspert Vladimir Kornilov.
Budanov je ranije bio deo elitnog odreda 2245, koji je obučavala CIA za izvršavnje diverzija u Rusiji. Dok je služio u toj jedinici, on je učestvovao u pokušaju prodora na Krim, koji je po Kijev i njega lično završen neslavno. Poznat je i po izjavama da je „bez vojnih operacija nemoguće vratiti Krim“ i obećanjima da Rusiju čekaju „nova iznenađenja“, a jedna od njegovih naznačenih meta je i Krimski most, koji spaja krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom Rusije.
Ruski eksperti kažu da „zločinački kijevski režim pokušava da učini sve da na neki način utiče ili zastraši lokalno stanovništvo“, te ne isključuju da su mogući pokušaji izvođenja neke vrste terorističkih akcija na teritoriji Krima. U te svrhe se mogu koristiti konvencionalna sredstva, odnosno dronovi, krstareće rakete i bespilotni čamci, kao izviđačke i diverzantske grupe. Stručnjaci napominju da je takvih pokušaja i do sad bilo, ali da su se oni završavali potpunom eliminacijom diverzanata ili odbijanjem napada.

U akcije protiv Krima umešane i strane obaveštajne službe

Budanov je o pripremama za „ozbiljnu operaciju na Krimu“ govorio u dokumentarnom filmu „Rat za more: od Dnjepra do Krima“, čiji je deo objavljen u telegram kanalu Glavne obaveštajne uprave Ukrajine. Prema njegovim rečima, akcije ukrajinskih trupa u crnomorskom regionu 2022–2023. godine su „pripremne mere za ozbiljnu operaciju na Krimu“.
Pre toga je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio novu kontraofanzivu ukrajinskih Oružanih snaga u Crnom moru i zoni specijalne operacije i obećao Rusiji „iznenađenja“ na bojnom polju, dok ruski vojni eksperti ocenjuju da je ta kontraofanziva osuđena na propast, baš kao i ona prethodna.
Ruski februarski podaci pokazuju da je od početka ruske specijalne vojne operacije Ukrajina izgubila više od 444.000 vojnika, a da Ukrajinci od početka godine svakog dana gube prosečno više od 800 vojnika i 120 jedinica tehnike.
Mišljenja ruskih stručnjaka su da ovakvim pretnjama kijevski režim pokušava da destabilizuje situaciju u ruskom društvu i u ruskim specijalnim službama, da ih natera da rade pod dodatnim stresom, da idu pogrešnim putem, dok se oni sami nadaju da će se negde provući i počiniti još neku gnusnu stvar. Međutim, Rusija sve to očekuje i spremna je da odbije te pretnje i napade.

„Rusija veoma dobro zna terorističku suštinu ukrajinske države, kao i ove strukture koju vodi Budanov. I naravno, ruske specijalne službe rade veoma aktivno na presecanju tih terorističkih napada i diverzija. Jasno je da imamo svoje agente, kao i odgovarajuće analitičke službe koje umeju da odvoje ‘žito od kukolja’ i znaju gde je prava pretnja, a gde je hvalisanje ovog Budanova. Jasno je da sve njegove diverzije po pravilu ne priprema on, već strane obaveštajne službe koje ga jednostavno koriste kao marionetu“, ističe Kornilov.

Krim i Sevastopolj su ruska teritorija i ruski odgovor u slučaju bilo kakve pretnje biće veoma oštar.

Na snazi je žuti nivo terorističke pretnje

Rusko vojno i državno rukovodstvo posebnu pažnju posvećuje Krimu i obezbeđivanju njegove bezbednosti. Na tom poluostrvu su stacionirane velike snage protivvazdušne odbrane, a pripadnici ruskih Oržanih snaga čine sve da spreče terorističke napade i zadrže maksimalnu budnost.
Na Krimu i u Sevastopolju, koji je i sedište ruske Crnomorske flote, na snazi je žuti nivo terorističke pretnje. Ovaj režim podrazumeva jačanje rada obaveštajnih i svih bezbednosnih službi, vršenje pretresa na železničkim stanicama i na mestima gde su velike gužve, prevođenje medicinskih organizacija u režim visoke pripravnosti i pojačano obezbeđenje strateških objekata.
Moskva je više puta isticala da su Krim i Sevastopolj neotuđivi deo Rusije i da je to pitanje zauvek zatvoreno pošto je referendum na tom poluostrvu održan strogo u skladu s međunarodnim pravom. Na tom refenrendumu, koji je održan 16. marta 2014. godine, oko 97 odsto Krimljana je glasalo da se poluostrvo vrati u sastav Rusije, tamo gde i istorijski pripada.
Senator sa Krima Olga Kovitidi, komentarišući najnovije pretnje kijevskog režima, ukazala je na to da svi zločini Kijeva nad narodom Krima podležu krivičnoj istrazi.
Prema njenim rečima, pred čitavim svetom, već 10 godina Ukrajina, podstaknuta Anglosaksoncima, vrši genocid nad narodom Krima. Kako je naglasila, zbog izbora života u Rusiji pokušavaju da unište stanovništvo Krima blokadama, sankcijama, diverzijama, pokušajima terorističkih napada i to je „nepotpuna lista sistemskih zločina koje je kijevski režim počinio nad celim narodom koji živi na Krimu“.
Ona je istakla da kijevski režim namerno stvara uslove za istrebljenje Krimljana koji ne žele da ustupe svoju zemlju ukronacistima, a to je okarakterisala kao genocid.
Nemački vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
SVET
Snimak razgovora nemačkih oficira o napadu na Krim kruži Bundesverom; Mediji uvereni da nije fejk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala