- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beldoks od 22. do 29. maja: Dokumentarci Frederika Vajzmana i Stiva Mekvina

© Foto : Sputnjiku ustupio BeldoksFilm „Okupirani grad“ dobitnika Oskara Stiva Mekvina
Film „Okupirani grad“ dobitnika Oskara Stiva Mekvina - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldoks“ biće održano od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.
„Beldoks“ će i ove godine premijerno u Srbiji predstaviti nagrađivane filmove sa prestižnih svetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarce značajnih stvaralaca današnjice.
Publika će tako imati priliku da pogleda ostvarenje „Menus-Plaisirs Les Troisgros“ velikana dokumentarnog filma Frederika Vajzmana, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji.
Poznat kao virtuoz u oslikavanju unutrašnjeg funkcionisanja različitih sistema i institucija, ovoga puta Vajzman nas vodi u porodični restoran Troagro, koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Mišlenove zvezdice.
Prepoznatljivim umećem, Vajzman oslikava celokupan postupak pripreme izvrsnih jela – od nabavke hrane sa rančeva i farmi do umetnosti kuvanja i timskog rada osoblja, kao i prenošenje uloge šefa kuhinje sa oca na sina.
Pažljivo promatrajući dinamiku pravih majstora Vajzman stvara film o gastronomiji i „malim zadovoljstvima“, ističući da je zahvalnost prema prirodi i svest o očuvanju životne sredine odlika najboljih.
Na programu festivala naći će se i film „Okupirani grad“ dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama.
Zasnovan na knjizi „Atlas okupiranog grada: Amsterdam 1940-1945“ Bjanke Stigter, film dokumentuje ulice današnjeg grada u kojima su se tokom nacističke okupacije desili zločini.
Suprotstavljajući događaje iz prošlosti sa godinama pandemije tokom kojih je je film nastao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita se kuda kao civilizacija idemo.
Pored filmskih projekcija, od 23. do 26. maja biće održan industrijski deo programa, koji obuhvata niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala