- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajden predložio budžet od 7,3 biliona dolara; Republikanci: To je mapa puta ka ubrzanom padu Amerike

© AP Photo / Jonathan ErnstDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Predsednik SAD Džozef Bajden predložio je budžet od 7,3 biliona dolara za fiskalnu 2025. godinu, u kojem je predviđeno značajno povećanje poreza za korporacije i one koji mnogo zarađuju.
Bajden želi da doprinese smanjenju federalnog deficita i plati nove programe pomoći onima koji manje zarađuju, da bi se lakše nosili sa visokim troškovima stanovanja i brige o deci, preneo je Rojters.
Budžet za fiskalnu 2025. godinu, koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit preduzeća na 28 sa 21 odsto, povećanje poreske stope za one koji zarađuju preko 400.000 dolara godišnje, a oni sa bogatstvom od 100 miliona dolara plaćali bi porez od najmanje 25 odsto prihoda.
Pored toga, administracija želi da pregovara o smanjenju cena za veći broj lekova.
Administracija bi ponovo uvela poreski kredit za decu osoba sa niskim i srednjim prihodima, finansirala bi programe brige o deci, usmerila 258 milijardi dolara za izgradnju domova, obezbedila plaćeno porodično odsustvo za radnike i potrošila milijarde na prevenciju kriminala i sprovođenje zakona.
Cilj budžeta je smanjenje godišnjeg deficita potrošnje za tri biliona dolara tokom 10 godina, čime bi rast nacionanog duga bio usporen, ali ne i zaustavljen sa sadašnjeg nivoa od 34,5 biliona dolara.
Bajden je, takođe, ponovio zahtev za finansiranje bezbednosti granica, Izraela, Ukrajine, Tajvana i drugih stvari koje se odnose na nacionalnu bezbednost.

„Mapa puta ka ubrzanom padu Amerike“

Republikanci u Predstavničkom domu ne podržavaju nacrt budžeta za 2025. koji je predložio Bajden.
U zajedničkom saopštenju oni navode da nacrt budžeta predstavlja „mapu puta ka ubrzanom padu Amerike“ i „demonstraciju neodgovornog trošenja sredstava“;
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala