- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Evropa sad traži da se sa dnevnog reda sednice Skupštine izostavi inicijativa o smeni Mandića

© Sputnik / Radoje PantovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Za danas je u Podgorici najavljena sednica Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je predviđeno više tačaka, a prva je Inicijativa za razrešenje predsednika Skupštine Andrije Mandića, koju je podnela opoziciona Demokratska partija socijalista.
O dnevnom redu poslanici će se izjasniti na samoj sednici.
Poslanički klub Pokreta Evropa sad (PES), okosnice vladajuće koalicije, uputio je predlog da se ova tačka dnevnog reda izostavi sa sednice, a u obrazloženju šef poslaničkog kluba Vasilije Čarapić je naveo da je ona pogrešna i da bi njeno razmatranje dalo netačan utisak da se Crna Gora nalazi u nekoj atmosferi nestabilnosti, što, kako se ističe, svakako nije slučaj budući da ovaj saziv Skupštine isporučuje istorijske rezultate.
Navodi se i da su pojedini podnosioci ove inicijativa upravo ti koji žele da izazovu nestabilnost, što su do sada pokazali na svakom koraku.
Prema ranijem izjašnjavanju predstavnika stranaka parlamentarne većine i ako ova inicijativa ostane na dnevnom redu, ona neće dobiti većinu.
DPS je podneo inicijativu za smenu Mandića nakon posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a kao stvarni razlozi su ponovljeno pitanje državljanstva predsednika Skupštine Crne Gore i isticanje trobojke u svom kabinetu tokom prijema mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i novoimenovanog ambasadora Srbije u Podgorici.
U obrazloženju za izostavljanje inicijative o smeni Mandića sa dnevnog reda današnje sednice se navodi i da, kako kažu, to što su pojedini podnosioci ove inicijative odustali od društvenog pomirenja i EU integracija ne znači da su od toga odustali svi poslanici, pa bi se skidanjem ove tačke sa dnevnog reda poslala snažna poruka.
„A to je da u Skupštini Crne Gore, ipak, postoji većina koja ne želi da se vraćamo ideološkim temama koje dele narod, koja ne želi da se vratimo u vreme kada je zbog nedostatka reformi Crnoj Gori uvedena klauzula balansa u kontekstu naših EU integracija, te da ne želimo da vladavinu prava podredimo mafiji i hororima sa Skaj aplikacije”, naveo je Čarapić.
Čarapić u obrazloženju ističe i da je isključiva namera parlamentarne većine afirmacija političke stabilnosti koja dovodi do konkretnih rezultata, a za koju je osim vladajuće većine zaslužan i deo opozicije koji je nesumnjivo pokazao privrženost evropskom putu.
„Stoga bi skidanjem ove tačke sa dnevnog reda pokazali i povećan stepen zrelosti jer štitimo javni prostor od zapaljivog diskursa koji je bio primetan i na prošloj sednici, pokazali bi i da smo fokusirani na konkretnu materiju koja je od vitalnog značaja za građane Crne Gore, a ostavili bi i prostor za građenje novih partnerstava koja samo mogu da ojačaju našu zemlju“, naveo je, između ostalog, Čarapić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala