- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Openhajmeru“ sedam Oskara, za „Barbi“ samo jedan

© AP Photo / Jordan StraussDobitnici Oskara na 96. dodeli nagrada
Dobitnici Oskara na 96. dodeli nagrada  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Ostvarenje „Openhajmer“ u režiji Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru.
„Openhajmer“ je nagrađen Oskarima u 7 kategorija.
Irski glumac Kilian Marfi dobio je nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu u filmu „Openhajmer“.
On je naglasio da je zajedno sa ekipom snimio film o nastajanju atomske bombe.
„Živimo u atomskom svetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo“, kazao je Marfi u Dolbi teatru.
Britanski reditelj Kristofer Nolan je dobio nagradu Oskar za režiju filma „Openhajmer“.
Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice zahvalio se svima iz svog okruženja: od porodice do producentkinje filma „Openhajmer“.
Najvrednije kinematografsko priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je američkoj glumici Emi Stoun za ulogu u filmu „Jadna stvorenja“ u režiji Jorgosa Lantimosa.
Ona je naglasila da deli Oskara sa svim članovima ekipe filma.
Nagrada Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu otišla je u ruke Davajn Džoj Rendolf za ulogu u filmu „Bartonova akademija“.
Robert Dauni Džunior osvojio je u kategoriji za najboljeg sporednog glumca svoj prvi Oskar u karijeri i prvi za Openhajmera.
Pop zvezda Bili Ajliš nagrađena za najbolju originalnu pesmu u filmu „Barbi“, a nagrada Oskar za najbolju šminku i frizuru pripao je filmu „Jadna stvorenja“ u režiji Jorgosa Lantimosa.
Drama Jadna stvorenja, odnela je i Oskare za najbolju scenografiju (Džejms Prajs, Šona Hit i Žuža Mihalek) i najbolju kostimografiju (Holi Vedington).
Ostvarenje „Zona interesa“ u režiji Džonatana Glejzera nagrađeno je Oskarom za najbolji strani film, kao i nagrada za najbolji zvuk.
Nagradom Oskar za najbolji kratkometražni film nagrađeno je ostvarenje „War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko“, dok je za najbolji dugometražni animirani film proglašen „The Boy and the Heron“ koji je beogradska publika imala prilike da vidi na 52. Festu.
Filmsko iznenađenje iz Japana „Godzila minus jedan“ osvojila Oskara za najbolje vizuelne efekte, a statuete su podigli Takaši Jamazaki, Kijoko Šibuja, Masaki Takahaši i Tatsuji Nodžima. Za najbolju montažu pozlaćenom statuetom nagrađena je Dženifer Lejm za svoj rad na Openhajmeru.
Ben Praudfut i Kris Bauers nagrađeni su za najbolji kratki dokumentarni film „Poslednja majstorska radionica“, dok su Mstislav Černov, Mišel Mizner i Rejni Aronson-Rat podigli statuete za dugomentražni dokumentarac „Dvadeset dana u Marijupolju“.
Za svoj izuzetan rad u Openhajmeru Hojte van Hojtema osvojio je Oskara za najbolju fotografiju.
Najbolji kratkomentražni film je „Čudesna priča“ Henrija Šugara, a Oskar je otišao u ruke Vesa Andersona i Stivena Rejlsa.
Ludvig Goranson podigao je svog drugog Oskara za originalnu muziku filma Openhajmer.
U kategoriji najboljeg originalnog scenarija nagrađeni su Žistin Trije i Artur Harari, dok je za najbolji adaptirani scenario pozlaćenu statuetu podigao Kord Džeferson.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala