Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemački ambasador Prištini: Ne možete postati članica Saveta Evrope dok ne vratite zemljište Dečanima

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da Kosovo ne može da uđe u Savet Evrope ukoliko ne poštuje odluke suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
„Javno smo rekli da je Savet Evrope organizacija vladavine prava i da je nesprovođenje presude vašeg Vrhovnog suda jasno kršenje vladavine prava“, rekao je Rode i dodao:

„Ako želite da postanete član Saveta Evrope, a ne ponašate se kako treba, ovo nije recept za učlanjenje. Uradite to sada i onda možete dobiti značajan broj glasova da postanete član Saveta“.

Rode je istakao da su Dečani „slučaj koji mora da se završi“.
Nemački ambasador se osvrnuo i na to što je predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao da ovu odluku nikada neće poštovati.
„Ne želim da ulazim u raspravu o tome da li je gradonačelnik u pravu, svaki građanin i svaki gradonačelnik Kosova ima pravo na mišljenje ili kritiku, ali svuda odluke suda moraju da se sprovode i to je gotova stvar, nije bitno šta političari kažu ili ne kažu“, kazao je Rode, preneo je portal Kosovo onlajn.
Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.
Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.
Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.
Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala