- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Umesto lopte u NBA se pod pazuhom nosi – šahovska tabla

© AFP 2023 / GREG BAKERNBA košarka
NBA košarka - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Mnogi su košarkaški treneri isticali su u prošlosti da je taj sport jako sličan šahu, a u poslednje vreme sve je više NBA igrača koji umesto lopte ispod pazuha nose šahovsku tablu. Igraju ga Luka Dončić, Janis Adetokumbo, Klej Tompson, Derik Rouz, Džejlen Braun... Šah je postao neka vrsta novog prestiža među košarkašima.
U NBA ligi šah je postao ključni deo kulture i mentalne pripreme igrača. Derik Rouz, čuveni košarkaš Memfisa, ističe se kao poseban entuzijasta šaha, noseći svoj luksuzni set za šah kao simbol strasti prema ovoj igri. Rouz, poznat po svojoj ljubavi prema šahu, često postavlja pitanje svojim kolegama i protivnicima:
Igraš li šah?“.
Ova rečenica postaje sve češće korišćena u najjačoj ligi sveta.
Rouzova posvećenost drevnoj igri ide toliko daleko da Grizlisi planiraju da odašu počast njegovoj strasti organizovanjem davanja šahovskih setova na jednoj od svojih utakmica. Ovo je jasan pokazatelj koliko je šah postao integralni deo NBA kulture, sa igračima kao da se uključuju u određeni „kult šaha“ deljenjem strategija i igrajući partije koje odražavaju njihove stilove igre na terenu.
NBA zvezde poput Kleja Tompsona, Luke Dončića i Janisa Adetokumba ne samo da uživaju u igri, već i pronalaze paralele između strateškog razmišljanja na šahovskoj tabli i na košarkaškom terenu.
Šah služi kao sredstvo za mentalno izoštravanje i razvoj veština, omogućavajući igračima da bolje razumeju svoje protivnike i donose pametnije odluke pod pritiskom na košarkaškom terenu.
Džejlen Braun, još jedan ljubitelj šaha, koristi igru kao način da „vidi kako radi um svojih protivnika“, što pokazuje koliko duboko šah može uticati na mentalni aspekt košarke.
Inače, Braun se vodi kao košarkaš za koga su skauti govorili da je prepametan za košarku. Ističe se u mnogim stvarima, završio je visoke škole, a pored košarke i šaha - odličan i u privatnom biznisu.
Derik Rouz i njegove kolege šahisti unutar lige dokaz su kako drevna igra može imati snažan uticaj na moderni sport, podstičući igrače da misle unapred i strategijski, baš kao što to čine na košarkaškom terenu.
Mnogo je taktike, strategije, razmišljanja... I u košarci i u šahu.
Ne možemo, a da ne konstatujemo da je zbog svega toga Nikola Jokić najbolji košarkaš na svetu.
Kakav li je sa belim i crnim figurama na 64 polja?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala