- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

London želi da okrene Jermeniju protiv Rusije

© Sputnik / Aleks MaknotonPogled na Vestminstersku palatu u Londonu
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Zamenik ministra obrane Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je da London priznaje odluku Jermenije o zamrzavanju članstva u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i planira da podrži Jerevan koji se suočava „sa pretnjom od uzvratnih mera iz Rusije“. Moskva u ovome vidi potvrdu težnji Zapada da okrene Jermeniju protiv Rusije.

„London smatra ovu odluku (o zamrzavanju članstva u ODKB) realizacijom suverenog prava Jermenije i sarađivaće sa evro-atlantskim saveznicima radi podrške Jerevanu kome prete uzvratne mere iz Rusije“, izjavio je Hipi.

Zamenik ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva komentarisao je ovo u pismenom odgovoru na zahtev poslanika Roberta Baklenda.
Parlamentarac je imao pitanje vezano za potencijalnu korist koju odbrambena industrija Velike Britanije može imati u slučaju napuštanja Jermenije ODKB.
Hipi je istakao da svaka korist treba da se uklopi u okvir usaglašenih ograničenja o embargu na oružje OEBS, koje je potpisala Velika Britanija. Istovremeno, on je istakao da London nastavlja da blisko sarađuje sa Jermenijom „u traženju mogućnosti za produbljivanje saradnje“.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije komentarisalo je da izjave zamenika ministra odbrane Velike Britanije o podršci Jermeniji potvrđuju težnju Zapada da pretvori republiku u sredstvo protiv Rusije.
Ministarstvo je naglasilo da nije začuđeno činjenicom da su u Londonu prestali da skrivaju antirusku suštinu svih svojih koraka na postsovjetskom prostoru, uključujući na Južnom Kavkazu. Ali, dodaje se da su Hipijeve tvrdnje i direktna potvrda da Zapad teži da pretvori Jermeniju u instrument linije koju sprovodi u regionu, a koja je usmerena protiv Moskve, ali i razlog da odgovorni političari u Jerevanu ozbiljno razmisle.
Prethodno, premijer Jermenije Nikol Pašinjan u intervjuu za televiziju „Frans24“ objavio je da je ta država zamrznula svoje učešće u ODKB.
Podsećamo, Jerevan je više puta optuživao ODKB i Moskvu da ne ispunjavaju svoje obaveze. U januaru je sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan izjavio da republika „nema nikakvih očekivanja“ od ODKB, pošto nije „adekvatno reagovala“ u septembru 2022. godine.
Takođe, premijer Jermenije Nikol Pašinjan odbio je da učestvuje na samitu ODKB u Moskvi 23. novembra.
ODKB uključuje šest država: Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan. Ministar odbrane Sergej Šojgu krajem maja je ukazao na značaj učešća Jerevana u zajedničkim aktivnostima operativne i borbene obuke u okviru ODKB.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala