- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika sprema veliki sajber napad na ruski izborni sistem

© Sputnik / Ramilь SitdikovGlasanje elektronskim putem na izborima u Rusiji
Glasanje elektronskim putem na izborima u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju veliki sajber napad na sistem elektronskog glasanja na predsednički izborima u Rusiji kako bi zakomplikovale prebrojavanje glasova, saopštila je Spoljno-obaveštajna služba (SVR) Ruske Federacije.
„Uz učešće vodećih američkih IT stručnjaka, planirano je da se izvrše sajber napadi na sistem daljinskog elektronskog glasanja, koji će onemogućiti prebrojavanje glasova značajnog dela ruskih birača“, navodi se u tekstu.
Time SAD nameravaju da veštački smanje izlaznost, što bi dovelo u sumnju izborne rezultate, dodaje SVR.
"Plan je jednostavan na američki način. Prema procenama Vašingtona, "smanjenje izlaznosti" daće povod Zapadu da dovede u pitanje rezultate izbora", navodi se u izveštaju.
SVR je istakao da „politički stratezi u Vašingtonu rizikuju da ponovo pogreše u procenama“.
Služba je dodala da se, na podsticaj Vašingtona, preko opozicionih internet resursa šire pozivi građanima Rusije da ignorišu izbore.
Savet Federacije Rusije raspisao je predsedničke izbore za 17. mart 2024. godine. Glasanje će trajati tri dana: 15., 16. i 17. marta. Za mesto šefa države bore se četiri kandidata koje je registrovala Centralna izborna komisija: Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov i Vladimir Putin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala