- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Ukrajinska PVO uzdrmana nakon uništavanja „patriota“

© AP Photo / Michal DyjukRaketni lanser "patriot"
Raketni lanser patriot - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Ukrajinski korpus PVO uzdrman je nakon udara na, za ukrajince, najvažnije raketne sisteme „patriot“ u regionu Pokrovska u DNR, Kijev je izgubio od 7 do 13 odsto svojih lansera, tvrdi časopis „Forbs“.
Časopis navodi da su uništena dva lansera sistema „patriot“.
Autor članka, Dejvid Eks, ističe da je ovo bio prvi slučaj za dve godine sukoba da su ruske snage uspele da otkriju deo baterije „patriot“ i da je gađaju.

„Mobilni lanseri su kritične komponente. Korpus protivvazdušne odbrane Ukrajine je nesumnjivo uzdrman... Ukrajinci su izgubili... do 13 odsto svojih lansera ‘patriot’, ili 7 odsto, ako se svaka ukrajinska baterija sastoji od osam lansera“, objašnjava autor.

Časopis ističe da nije jasno zašto ukrajinske protivvazdušne snage nisu pokrivale članove posluge „patriota“ i dodaje da su oni verovatno poginuli.
„Forbs“ piše da su ukrajinske snage za PVO imale na raspolaganju tri baterije „patriot“, verovatno opremljene radarima sa četiri do osam lansera, kao i četiri rezervna lansera.
Autor članka dodaje da kupovina novih lansera za sistem „patriot“ u zamenu za uništene može potrajati mesecima ili čak godinama. Kupovina novih sistema takođe bi koštala milione dolara, koji nisu uključeni u budžet Kijeva.
Istovremeno, u tekstu se ukazuje na činjenicu da Ukrajinci više vole da primaju vojnu pomoć kao donaciju i da bi bilo najprikladnije da je dobiju od Sjedinjenih Američkih Država, ali republikanci u Kongresu koji su „naklonjeni Rusiji“ blokiraju dalju pomoć za Kijev.
„Svaki lanser ‘patriot’ koji Ukrajinci izgube je onaj koji ne mogu lako da zamene“, zaključuje autor.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak udara rakete ruskog operativno-taktičkog raketnog sistema „iskander M“ u ukrajinsku tehniku. Kako je saopštilo Ministarstvo, u napadu je uništen protivvazdušni raketni sistem S-300 kod Pokrovska u DNR. Kasnije je objavljeno da su uništena tri PVO sistema, a izvor u bezbednosnim snagama saopštio je da su među PVO sistemima uništenim u DNR bila i dva američka sistema „patriot“.
Pogledajte i:
https://odysee.com/$/embed/@Sputnjik.Srbija:7/prorok-09.03.2024.:4?r=4N8Qbp5Ffz6wBbnZQW8aZQjvZG6joUKH&autoplay=true
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala