Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Beogradski izbori biće održani 2. juna

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Beogradski izbori biće održani 2. juna, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naglasio da će se lokalni izbori održati u zakonskim rokovima.
"Moje ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio maksimalan rok 60 dana.
"Pozivam ljude u MUP-u da veoma restriktivno tumače zakon o promeni prebivališta i promenu prebivališta na teritoriji Beograda do datuma zaključenja biračkog spiska u glavnom gradu", rekao je Vučić.
Govoreći o formiranju republičke vlasti Vučić je precizirao da je proces konstituisanja vlasti u toku.
"Započeli smo proces konstituisanja vlasti. Prihvatio sam informaciju da lista „Srbija ne sme da stane“ ima većinu za formiranje vlasti, i u narednim danima dostavićemo ime mandatara", rekao je Vučić.
"Biće odložena sednica parlamenta za sedam dana da bi se tada do kraja konstitusala, a svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa. Pokušaćemo da proces formiranja republičke vlasti završimo do 1. aprila", rekao je Vučić.
"Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele", rekao je Vučić.
Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio infromaciju da lista "Srbija ne sme da stane" ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.
Vučić je rekao da se Srbija nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.
"Zbog, rekao bih, nemoći velikih sila da se probleme reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno-neutralna i u potpunom je okruženju ili NATO zemalja ili NATO aspiranata, i sa druge strane zemlja koja jedino u Evropi nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, se nalazi pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom", rekao je Vučić.
Dodao je da je u takvim uslovima razumljivo da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču i na unutrašnje političke prilike u Srbiji, što ništa nije novo i neobičajno.

Ispitaćemo "fenomen" promene prebivališta studenata na izborima u Nemačkoj

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom pisanja nemačkih medija da nemački univerziteti plaćaju studentima da promene prebivalište kako bi otišli u pokrajinu gde Alternativa za Nemačku ima najveće poverenje birača, da veruje da ćemo ispitati taj "fenomen" i kako je to "bogougodno" u Nemačkoj, jer je to važno za naše buduće evropsko usmerenje.
"Ja se ne bavim situacijom u Nemačkoj tako pomno i detaljno kao što se oni bave situacijom kod nas. Ali Ana Brnabić, kao predsednik parlamenta, verujem da će iskazati interesovanje za ovaj 'fenomen' promene prebivališta i boravišta i kako se to studenti šalju iz jedne u drugu sredinu i kako je to 'bogugodno'", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše ta pisanja nemačkih medija.
On je istakao da je to važno za naša buduća evropska usmerenja, kako bismo saznali kako se to na evropskom putu sprovodi.
"Koji je to deo i kog 'akija' je to deo i zašto nas nisu onda pohvalili za, recimo - iz Male Krsne biće čak jedan birač koji je prešao u Beograd. Pa da mu posebno damo neku zahvalnicu jer se on jedini ponašao u skladu sa evropskim pravilima. Verujem da će to Ana da uradi, nije moj posao", rekao je Vučić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala