- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Šta je pomoglo ruskom tenku T-72B3 da uništi ukrajinski „abrams“?

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaVojnik na tenku T-72B3 tokom vežbi Južnog vojnog okruga
Vojnik na tenku T-72B3 tokom vežbi Južnog vojnog okruga - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Tenk M1 „abrams“ koji su Kijevu isporučile SAD nedavno je uništen u Ukrajini jednim pogotkom iz ruskog tenka T-72B3, i to je treće takvo oklopno vozilo koje je uništeno u zoni specijalne vojne operacije u poslednjih nekoliko nedelja.
Karakteristike T-72B3 značajno su doprinele sposobnosti ovog tenka da uništi ukrajinski „abrams“ na bojnom polju, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksandar Bartoš.
„Nekoliko glavnih faktora, uključujući veštinu posade i obaveštajni rad, doprineli su pobedi T-72B3 u prvom duelu sa „abramsom“, rekao je u intervjuu za Sputnjik ruski stručnjak iz Centra za vojno-diplomatske analize i procene Lige vojnih diplomata.
Drugi aspekt su ruski vojno-tehnički specijalisti, koji su, prema Bartoševim rečima, vrlo precizno identifikovali slabosti „abramsa“ i izračunali kako i gde treba da puca tenk T-72B3.
On je objasnio da je neophodno pogoditi područje „abramsa“ između kupole i trupa, kako bi tenk pretrpeo tešku i nepopravljivu štetu, nakon čega neće moći da bude operativan na bojnom polju niti da izvršava borbene zadatke.
„Na kraju, ali ne i najmanje važno, karakteristike T-72B3, koji je opremljen sjajnim topom i specijalnom opremom, omogućile su da se „abrams” uništi prvim hicem“, istakao je ruski stručnjak.
Sposobnost T-72B3 da jednim hicem uništi „čudesnog Abramsa“ pokazuje profesionalizam ruske vojske i „nesposobnost Amerike i zapadnih zemalja da ugroze Rusiju“, naglasio je Bartoš.
Na pitanje da li će uništenje trećeg „abramsa“ uticati na želju Zapada da pošalje više sličnih oklopnih vozila u Ukrajinu, Bartoš je rekao da je rešenost zapadnih zemalja „već poljuljana“, i to ne samo zato što je uništenje „abramsa“ i „leoparda“ ozbiljan udarac konkurentnosti zapadnih firmi.
„Zapad vidi da se njegova vojna tehnika koristi na ratištu u Ukrajini na način na koji nisu očekivali, tačnije, ova vojna oprema se ispostavlja ranjivom“, naglasio je Bartoš.
U celini gledano, ruski vojno-industrijski kompleks pokazuje svoju superiornost kada su u pitanju tenkovi i avioni nad opremom koju je Ukrajini isporučio Zapad, istakao je ekspert.
Vredi napomenuti i da su prva dva tenka „abrams“ ruske snage uništile uz pomoć bespilotnih letelica, poznatih i kao dronovi kamikaze, koji se široko koriste u zoni specijalnih operacija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala