- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sputnjik posetio novi buvljak u Beogradu – posle selidbe iz „centra Balkana“ u „miljakovačku rupu“

© Sputnik / Vladimir SudarBuvljak na Miljakovcu.
Buvljak na Miljakovcu. - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Skoro tri meseca od preseljenja „Beogradskog buvljaka“ sa Novog Beograda na Miljakovac, izgleda da ni kupci ni prodavci nisu još zadovoljni novom lokacijom jer su se iz „centra Balkana“ premestili u „rupu“ koja „beogradskim pijacama“ nikad nije donela profit.
Novi/stari „Beogradski buvljak“ svečano je otvoren 13. decembra na Miljakovcu, u Vareškoj bb kad se „Otvoreni tržni centar“ posle tri decenije preselio sa Novog Beograda u opštinu Rakovica, na mestu nekadašnje zelene pijace.

Tržni centar, ni traga od „buvljaka“

Postavljeno je 230 novih tezgi, a pored novog „buvljaka“ otvoreno je i 60 lokala, od kojih su dva ugostiteljski objekti. Jedan od njih nazvan je „Stara Yuga“ i za razliku od obližnje mu konkurencije, u ponudi ima i sendviče sa pršutom ili pečenicom.
Konobari iz oba lokala više vremena provode raznoseći napitke prodavcima sa tezgi nego unutar ugostiteljskih objekata. Na samom kraju je i prilično čist ve-ce, a upotreba „mokrog čvora“ naplaćuje se 20 dinara.
Sam „buvljak“ je potpuno natkriven, nove boks-tezge izgledaju mnogo bolje od onih na Novom Beogradu, sve su „postrojene pod konac“, a na prolazima između tezgi žutom bojom su obeležene staze za invalide.
Novi „buvljak“ opslužuje samo 130 parking mesta, zbog čega je gužva i na ulasku i na izlasku s parkinga.
Za razliku od starog, novobeogradskog „Otvorenog tržnog centra“, pored ovog novog, miljakovačkog, nema pravog „buvljaka“, odnosno improvizovanih tezgi na kartonskim kutijama na kojima obični građani prodaju, kako se nekad govorilo, „sve od igle do lokomotive“. Sumnjivog kvaliteta.

„Sve zbijeno“

Na tezgama dominiraju obuća i odeća, pretežno novopazarski džins i veš iz Arilja, zatim hrana, kućna hemija, alati, mobilni telefoni, praktično sve ono što se viđa i na običnim beogradskim pijacama. Ono što se baš ne viđa često je tezga sa raznim vrstama hladnog oružja, od leptir-noževa šarenih dezena do metalnih „boksera“.
Na pojedinim tezgama moguće je pazariti i karticom, ali takve su zaista retke.
Čak i redovni gosti buvljaka kažu da se još nisu navikli ni na novu lokaciju ni na novi izgled „Otvorenog tržnog centra“.
Gospođa srednjih godina rekla nam je da nam joj je na novom „buvljaku“ nekako sve zbijeno.
„Tamo je veći prostor i nekako je drugačije bilo. Nije da ima manje robe, tamo je bilo više praznih tezgi. Ali otkud znam, navići ćemo se.“

Slabiji pazari – iz „centra Balkana“ na perifiriju

Kao i kupci, ni prodavci se još nisu navikli na novi ambijent. Prodavac lustera, lampi i sijalica koji je imao tezgu i na Novom Beogradu kaže da je na Miljakovcu ipak drugačija situacija.
„Jesu bolji uslovi za rad, ali slabija je poseta i slabiji su pazari. Da li je to samo zbog lokacije ili ima nešto drugo, ne znam stvarno. Mislim da je najviše to što narod nema para.“
Prodavac novopazarske odeće kaže da je razlika u odnosu na staru lokaciju velika. Pre svega prevoz sa Novog Beograda do Miljakovca je jako nezgodan jer ima samo jedna autobuska linija koja direktno vodi do novog „buvljaka“ zbog čega stalne mušterije retko dolaze.
„Možda samo nedeljom bude malo više ljudi, a onda se teško radi jer je gužva. A ovi novi odavde, oni su izgleda sa skromnijim primanjima tako da uglavnom bolje ide malo jeftinija roba nego što je išla ona standardna koja je išla na Novom Beogradu. Ovde je lošije jer ona lokacija je mnogo bolja, praktično, ona je centar Balkana. Znači ona tačka tamo je od ogromne vrednosti i nije slučajno što ju je neko uzeo“.

Zatvaranje tezgi od juna

Vlasnik lokacije na koju je izmešten novi „buvljak“ je javno komunalno preduzeće „Beogradske pijace“ na tom mestu ranije je „imalo rupu“, odnosno šta god da su podigli nije im uspevalo, dodaje naš sagovornik.
„I sad su podigli ovaj objekat koji je jako skup i nadaju se i oni da će da ga razrade. E sad, videćemo kako će to da izgleda. Ja nekako nisam optimista. Februar i mart nisu merodavni, tek će april, maj i juni pokazati. To nam je presek. Ako bude otkazivanja biće ih od juna, to je sigurno. Znam neke koji će sigurno da otkažu, na primer 'plastičari' koji su tamo radili izvanredno, a ovde ne rade ništa. Verovatno treba veći promet, veći broj ljudi da bi oni prodavali plastiku. A ovde toga nema.“
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala