- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Italijanski ministar: Slanje NATO trupa u Ukrajinu zatvara put diplomatiji

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUVojne vežbe zemalja NATO-a u Rumuniji
Vojne vežbe zemalja NATO-a u Rumuniji - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu može dovesti do eskalacije, što će onemogućiti diplomatska rešavanja situacije, smatra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.
„Dovođenje (NATO) trupa u Kijev značilo bi korak ka eskalaciji u jednom pravcu, što bi zatvorilo put ka diplomatiji“, rekao je Krozeto u intervjuu za list „Stampa“.
Ministar je istovremeno napomenuo da se NATO od samog početka sukoba u Ukrajini držao po strani, a Francuska i Poljska, koje dozvoljavaju raspoređivanje zapadnih trupa, mogu da govore samo u svoje ime, ali ne i u ime cele Alijanse.
Krozeto smatra da je snabdevanje Kijeva naoružanjem ispravno, ali je istovremeno primetio da bi pomoć Kijevu mogla da bude drugačija – kroz intenziviranje diplomatije.
Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
U Kremlja su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
SVET
Francuska pravi koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju vojnike u Ukrajinu?
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala