- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dva govora koja menjaju sve: Džudista Putin ili „uvela biljka“ Bajden — po kome će svet da navija sat

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin džudo, sport
Ruski predsednik Vladimir Putin džudo, sport - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2024
Pratite nas
Nemački ministar odbrane Pistorijus veoma se naljutio na Putina zato što je ruska obaveštajna služba uspela da presretne razgovor njegovih oficira koji pripremaju planove za uništenje krimskog mosta krstarećim raketama „taurus".
Naljutio se jer su dani koji su usledili pokazali da se dijagnoza „Svet navija sat po Kremlju“ koja se nekada odnosila na zemlje istočnog bloka, sada odnosi i na ceo svet. Samo dva dana posle skandala, oglasio se Bajden. Po njemu niko ne navija sat, ali mu ozbiljno računaju vreme.
Poređenje između dva lidera izbilo je ponovo u prvi plan. Ali, da idemo redom.
„Rusija tokom nekoliko nedelja ili čak meseci utiče na tok političkih diskusija u Nemačkoj, određujući kakve će se teme aktivno razmatrati u zemlji“, izjavio je Pistorijus.
Pogrešio je. Ne utiče samo danas, već veoma, veoma dugo, od davne 2007. godine. Ali, da čujemo Pistorijusa:

Putin diktira dnevni red

„To je ono što ruski predsednik Vladimir Putin želi da postigne. On tokom nekoliko meseci ili minimum nekoliko nedelja utiče na tok političkih diskusija kojima se mi ovde u Nemačkoj bavimo: o podršci Ukrajini u određenoj formi, koliko je Ukrajina uspešna, može li da dobije rat ili ne. Iznova i iznova su to teme koje su nametnute spolja ili posredstvom drugih događaja“, objasnio je ljutito.
Po njemu, nije problem što Nemci planiraju napad na Rusiju, nego što se to zna. Kao što se zna da bi Nemačka, ako bi se usudila da uradi to što planira, završila kao u drugom svetskom ratu. Zato bi najbolje bilo da oni to urade, ali da se ne zna ko je!
Ali, šta je — tu je. Putin je Putin i nemoguće ga je ignorisati. Ipak, u jednom trenutku se pojavila prilika da se baci u zasenak drama nastala oko otkrivanja nemačkih zločinačkih planova — na redu je bilo godišnje obraćanje američkog predsednika Bajdena Kongresu.
Ispostavilo se da je tajming tog obraćanja bio potpuno pogrešan — bio je suviše blizu govora Vladimira Putina u ruskom parlamentu. Utisak koji je Putin ostavio bio je sviše svež, a Bajden suviše mlak.
Istini za volju, kao što političari i analitičari iz celog sveta neprestano analiziraju i procenjuju značenje Putinovih izjava, tako su se bacili na analizu Bajdenovih. Ali kad se pomene ruski predsednik, na dnevnom redu je njegova izjava o najnaprednijem oružju koje Rusija poseduje i koje će upotrebiti u slučaju da zapreti opasnost njenom opstanku, a kad se pomene američki — glavno pitanje je da li je, pripremajući se za govor, morao da koristi preparate za skrivanje demencije.

Kud vodi Bajdenov put

Reakcija na Putinov govor bila je lančano i munjevito izjašnjavanje lidera zapadnog sveta, uključujući i Bajdena, da neće učestvovati u nemačkim planovima, a na Bajdenov — ozbiljna zabrinutost da predsednik koga sami Amerikanci nazivaju „opasnim starcem“ sa nuklearnim oružjem u rukama, ne pretvori svet u pepeo.
U suštini, Amerikanci su bili srećni što je njihov predsednik uspeo da ostane na nogama čitav sat, makar usput i pitao — „u kom pravcu sad treba da krenem“. U kom pravcu vodi Ameriku, to niko nije uspeo da sazna.
„Ako Sjedinjene Američke Države pošalju Ukrajini neophodno oružje za odbranu, ona će moći da pobedi Rusiju“, tvrdi Džo Bajden. Obećava da neće slati američke vojnike u Ukrajinu, ali će nastaviti da je podržava. Ubeđen je da bi pružanje pomoći Kijevu „blokiralo one koji žele da SAD izgube svetsko vođstvo“.
„Moramo se suprotstaviti Putinu... Ako Sjedinjene Američke Države sada popuste, to će izložiti Ukrajinu opasnosti. Evropa je u opasnosti. Slobodan svet je u opasnosti, što inspiriše one koji žele da nam nanesu štetu. Moja poruka predsedniku Putinu je jednostavna: nećemo popustiti. Nećemo se predati. Ja se neću predati“, rekao je Džo Bajden — i izazvao smeh i najbližih saradnika.
Govor je često prekidan uzvicima neodobravanja, a najčešći komentari se mogu svesti na nekoliko reči - Skandal, buncanje ludaka, budalaštine…

Džudista Putin i „uvela biljka“

Da ne idemo u dalju prošlost, ljutitog Pistorijusa koji se iznenadio što Putin diktira dnevni red u svetu, možemo podsetiti i na intervju ruskog predsednika američkom novinaru Takeru Karlsonu, koji je na Zapadu imao efekat eksplozije bombe. Za jednu noć gledali su ga milioni ljudi u celom svetu, a Amerikanci su, hteli ne hteli – poredili svog i ruskog lidera: Putin je dva sata, bez ikakvog podsetnika razgovarao s Karlsonom o veoma kompleksnim temama, vraćao se u istoriju osam vekova, dok njihov predsednik, da citiramo političkog analitičara Meta Volša, izgleda kao „uvela biljka“, i nije sposoban da govori bez papira duže od 60 sekundi.
Džudista Putin“, analiziraju neki američki mediji, koristi ključne principe ove borilačke veštine protiv svojih protivnika na svetskoj sceni. „Džudo uči sportistu da zadrži kontrolu, oseti oštrinu trenutka, vidi snage i slabosti protivnika, teži maksimalnom rezultatu“.
Putin, kažu, uvek traži priliku da svog protivnika izbaci iz ravnoteže, a Bajden, koji je možda nekad imao principe — više ih se i ne seća, pa je veoma ranjivim na Putinov uticaj.
Šalu na stranu, kako je omraženi Putin došao u poziciju u kojoj već odavno nije ni jedan američki predsednik?
Sposobnost da utiče na ključne događaje u svetu, Putin je krenuo putem vraćanja na svetsku političku scenu, ali tako što će modernizovati Rusiju u skladu sa zahtevima novog vremena. Henri Kisindžer je svojevremeno rekao: „On je veoma pametan i obavešten, i ne trpi ravnodušnost prema Rusiji, i napade na nju“.

Predsednik koga nema

Danas je predsedniku Rusije uspelo da stvori vojni sistem koji obuzdava neprijatelje Ruske Federacije. Ruska ekonomija ponovo među najjačima u svetu, a ima i ogromne devizne rezerve zahvaljujući visokim prihodima od prodaje nafte i prirodnog gasa, što je bilo iznenađenje za Zapad. Zapadne sankcije protiv Rusije vratile su se svojim autorima kao bumerang, a Rusija je uspela da krene putem vojne pobede u Ukrajini. Putin je svojim načinom ratovanja bukvalno uništio vojni potencijal Zapada i naneo mu teške gubitke.
A Bajden? Njegov najviši domet je — da bude predsednik, a da ga nema. Njegova velika zasluga je što nije u stanju da koristi svoja ustavna ovlašćenja i donosi bilo kakve odluke. Kao takav, on ne ometa vladare iz senke koji upravljaju ili pokušavaju da upravljaju svetom.
Upravo je takav potreban multinaconalnim kompanijama koje, isturajući u prvi plan starog i dementnog čoveka, iza scene završavaju svoje poslove. I zato „mračan i neamerički“, govor „žestokog i zlobnog demagoga“ Bajdena, kako ga karakteriše Taker Karlson, ne treba uzimati ozbiljno, kao ni izjavu da „Ukrajina može zaustaviti Rusiju“, koju je ocenio kao „izmišljotinu ludaka“..
I upravo zato Amerika, koja ima 300 miliona stanovnika, nema boljeg kandidata za predsednika od dva starca koji imaju debele sudske dosijee…
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala