- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski supertenk može da zgazi sve „abramse“ i „leoparde“

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaBorbeni tenk „armata“
Borbeni tenk „armata“  - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Ruski tenk T-14 „armata“ je revolucionaran oklopnjak, koga eksperti smatraju tehnološkim čudom i najpametnijim tenkom na svetu. Novi ruski supertenk je po svojim karakteristikama superiorniji od svih tenkova kojima raspolažu snage NATO saveza.
Daleko je nadmoćniji od američkih „abramsa”, nemačkih „leoparda” i britanskih „čelendžera”, a po tvrdnjama vojnih stručnjaka zapadni tenkovi neće moći još dugo da ga dosegnu.
„Armata“ objedinjuje najnovije i najnaprednije tehnologije u oblasti konstrukcije tenkova i koristi moćno naoružanje. To je glavni ruski borbeni tenk sa besposadnom kupolom, zasnovan na univerzalnoj guseničarskoj platformi „armata“.
Prvi je tenk na svetu koji realizuje koncept „mrežnocentričnog ratovanja”. To jest, to je mrežnocentrični tenk, ‘tenk-komandir’, koji kontroliše drugu vojnu tehniku.
Pa ipak, T-14 ima i dva velika nedostatka, a to su visoka cena i ne tako jednostavna proizvodnja.
„’Armata’ je zaista veoma skup tenk. To je komandni tenk, uz pomoć kojeg se kontroliše prilično veliki broj tenkova - bataljona, a možda i više. Dakle, upotreba u borbenim dejstvima koja su u toku nije baš preporučljivo. To jest, uvek postoji problem sa efektivnom upotrebom nove vrste naoružanja. Na primer, u Sjedinjenim Državama, skupi lovac pete generacije F-22 ‘raptor’ sada se praktično ne koristi zbog činjenice da njegovo održavanje i samo jedan nalet košta stotine hiljada dolara“, navodi Aleksej Podberjoskin, direktor ruskog Centra za vojno-političke studije MGIMO-a.
Prethodno je generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov potvrdio da je taj tenk već u službi ruske vojske, ali je malo verovatno da će biti korišćen u Ukrajini zbog visoke cene, iako je po funkcionalnosti daleko superiorniji od postojećih tenkova.
Prema njegovim rečima, za potrebe ruske specijalne vojne operacije lakše je kupiti jeftinije tenkove T-90.
T-90 je glavni borbeni tenk ruske vojske i jedan od najprodavanijih na svetu.
© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaNajnoviji tenk T-14 „armata“ nalazi se u službi ruske armije, potvrdio je za Sputnjik generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.
Tenk T-14 „Armata“ na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Najnoviji tenk T-14 „armata“ nalazi se u službi ruske armije, potvrdio je za Sputnjik generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.

„Armata“ – najmoćniji i najzaštićeniji tenk

„Armata“ je razvijena u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju, a njene glavne karakteristike su besposadna kupola, dok se tri člana posade nalaze u izolovanoj oklopnoj kapsuli tj. modulu koji se nalazi u prednjem delu trupa i koja štiti posadu od neprijateljske vatre.
Odlične je pokretljivosti i prohodnosti, kao i velike vatrene moći. Ima kombinovani višeslojni oklop, novu dinamičku zaštitu „malahit“ i kompleks aktivne zaštite „afganit“. Glavno naoružanje je glatkocevni top 2A82-1M kalibra 125 milimetara, koji može da ispaljuje i nove vođene rakete, dometa do osam kilometara.
Ovo borbeno vozilo ima najsavremeniju opremu, a zahvaljujući tome što je korišćena stelt tehnologija tenk je teško vidljiv na radarima. Opremljen naprednim radarima dugog dometa i optičkim tragačima pravca, a sistem obezbeđuje rano otkrivanje pretnji, omogućavajući brze odgovore.
Dužina „armate“ sa topom je 10,8 metara, širina — 3,9 metara, visina — 3,3 metra, a težine je oko 55 tona. Motor A-85-3A koji pokreće tenk ima takve karakteristike koje mu obezbeđuju da razvije brzinu i do 90 kilometara na čas, a ima 1.500 konjskih snaga. Kapacitet rezervoara je dovoljan da tenk sa jednim punjenjem pređe daljinu od 500 kilometara. Očekuje se da će ovaj tenk značajno ojačati potencijal ruske vojske. Podberjoskin ističe da se, po pravilu, posle završetka državnih testiranja uvek nastavlja s modernizacijom najnovijeg naoružanja i vojne tehnike, što važi i za „armatu“.
„Generalno, najnovije naoružanje nikada ne prestaje da se modernizuje, čak i tokom njihove upotrebe u vojnim dejstvima. Podsetiću da je tenk T-34 mnogo puta modernizovan tokom Drugog svetskog rata. Svaki put se nešto novo izmisli, unapređuje se i u hodu se vrše te izmene u proizvodnji. Ovo je opšte pravilo, važi za sve vrste i sisteme naoružanja, a tim pre za savremene“, kaže ekspert.
Prema mišljenju vojnog stručnjaka, upotreba „armate” u zoni specijalne vojne operacije nije neophodno, s obzirom da sve postavljene zadatke rešavaju drugi ruski tenkovi.

Rusija povećava proizvodnju tenkova

Podberjoskin navodi da je sada akcenat stavljen na proizvodnju tenka T-90M, koji je dokazao svoju efikasnost tokom borbenih dejstava. Prema njegovim rečima, sada je glavno pitanje - proizvodnja.
„Ne možemo istovremeno da razvijamo celu liniju tenkova, već se fokusiramo na one tenkove koji su, s jedne strane, efikasni, a sa druge mogu da se masovno proizvode. Sada je glavni zadatak povećanje proizvodnje tenkova T-90M. Dokazano je da su to najbolji savremeni tenkovi na svetu, njihova proizvodnja je uspostavljena, a sada je zadatak da povećamo proizvodnju. Možda i višestruko. Tako će se najverovatnije i biti“, kaže ekspert.
Projektovanje „armate“ je počelo 2010., a prvi put je predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja, što je šokiralo vojne analitičare širom sveta, a posebno Zapad.
Tenk Armata - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Ruska oklopna vozila u akciji: Šlag na torti – paljba iz tenka T-14 „Armata“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala