- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Pola veka filma „Derviš i smrt“: U kadru zlo i večni gubitak | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo zbog čega film „Derviš i smrt“ i danas pleni jedinstvenošću, kao i šta ga povezuje sa „Djecom Kozare“
O filozofiji i estetici zla, kao i o tome kojim se sredstvima književno remek -delo prenosi u filmski medij ali tako da ne izgubi ništa od svojih visokih umetničkih svojstava , o tome kako je to pre pola veka uradio Zdravko Velimirović kada je roman „Derviš i smrt“ ovekovečio na filmu – za „Orbitu kulture“ objašnjava Božidar Zečević, teoretičar filma i filmski kritičar.
Pola veka filma „Derviš i smrt“: U kadru zlo i večni gubitak | Orbita kulture
Zbog čega je kupovina slike Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, izložena u Konaku kneginje Ljubice, najznačajnija kupovina muzejskog predmeta do sada, ne samo zbog toga što je reč o piku Pajinog stvaralaštva iz tematike bavljenja temom orijenta – objašnjava direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.
U čemu je razlika između reditelja i realizatora, zašto je ostvarenje „Djeca Kozare“ kruna njegovog dugogodišnjeg rada posvećenog jednako lepoti koliko i istini – govori jedan od najvećih umetnika sa naših prostora Lordan Zafranović koji je u okviru ovogodišnjeg Festa održao veoma posećen masterklas.
Da li i posle tri decenije grupa Ortodok Kelts sa istim žarom priprema 32. koncert koji se već tradicionalno održava 17. marta na Dan svetog Patrika, šta se promenilo u minulom vremenu u muzici, publici, i zainteresovanosti za irski etno zvuk – razgovaramo sa frontmenom grupe Ortodoks Kelts – Aleksandrom Petroviće, poznatijim kao Aca Seltik.
Gost „Orbite kulture je i Miloš Latinović, pisac i direktor Bitef teatra sa kojim razgovaramo o velikom jubileju - obeležavanju 35 godina Bitef teatra, ali i o Latinovićevom novom romanu "Avion za ponoć“.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala