- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban se sastao sa Trampom na Floridi - sat vremena razgovora, večera i koncert

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban i bivši američki predsednik i najverovatnije kandidat republikanaca na ovogodišnjim predsedničkim izborima Donald Tramp sastali su na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara.
Mađarska delegacija predvođena Viktorom Orbanom stigla je u Trampovu rezidenciju u petak pet sati popodne po lokalnom vremenu, a potom su održani jednočasovni razgovori sa Donaldom Trampom i njegovim saradnicima, prenosi mađarska agencija MTI.
Orban je posle sastanka na mreži Ik napisao da su "potrebni lideri u svetu koji se poštuju i koji mogu da stvore mir".
"On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsedniče!", naveo je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posetiti Trampa.
Iz štaba Trampove kampanje kasno u petak je saopšteno da su Tramp i Orban razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije", navodi AP.
Nakon razgovora usledila je zajednička večera i koncert, prenosi mađarski Indeks.
Orban je prošlog meseca izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Belu kuću i da će doprineti postizanju primirja u Ukrajini.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je, uoči jučerašnjeg sastanka Orbana i Trampa, da će, ako kandidat Republikanske stranke pobedi na američkim predsedničkim izborima, SAD ponovo predvoditi snažan predsednik.
Orban je prošlog meseca podržao Trampovo nastojanje da se vrati u Belu kuću nakon predsedničkih izbora ove godine, a 23. februara je izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Belu kuću i da će doprineti da se postigne primirje u Ukrajini, preneo je ranije Rojters.
Agencija podseća da je Orban odbio da pošalje oružje Ukrajini i da je kritikovao Zapad zbog uvođenja sankcija Rusiji.
Orban je više puta pozivao na prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala