Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova ujdurma Prištine da izbegne Srbe u političkom životu

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSeverna Kosovska Mitrovica sa srpskom zastavom
Severna Kosovska Mitrovica sa srpskom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Za izbor gradonačelnika na severu Kosova i Metohije glasalo je tek nekoliko desetina glasača. Sada, na referendumu za njihovu smenu treba da glasa više hiljada građana. I to je paradoks života na KiM, jer Kurtijev režim manipulacijama i opstrukcijama želi da izbegne Srbe u političkom životu.
Istoričar sa KiM Luka Jovanović ovako ocenjuje najavu Prištine da su prihvaćene peticije za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu i da bi 21. aprila trebalo da se održi glasanje o tom pitanju nakon čega bi, ukoliko to uspe, bili organizovani izbori. Na glasanju je potrebno da se za smenu gradonačelnika izjasni 50 odsto plus jedan glasač iz biračkog spiska.
Paradoksalnost situacije vezano za referendum Jovanović ilustruje primerom opštine Zvečan. U toj opštini upisano je oko osam hiljada birača, dok je sadašnjeg gradonačelnika izabran sa oko pedeset glasova, a za njegovu smenu trebalo bi da glasa oko četiri hiljade građana. Odnosno, sto puta više glasova nego kad je izabran.
„Tu govorimo ne samo o paradoksu, već o nepostojećem pravnom sistemu, ludom, improvizovanom pravnom sistemu koji takozvana vlada u Prištini pokušava da nametne“, objašnjava Jovanović.

Pitanje je da li će referenduma uopšte biti

Da prištinska administracija ima iole odgovornosti, ona bi razmišljala o raspisivanju izbora preskačući referendum. Međutim, bilo je potrebno kupovati vreme, odugovlačiti, kako bi se u opštinama na severu KiM zaposlili novi ljudi, verovatno vršile i malverzacije, ali i donosile odluke koje većinska srpska zajednica ne podržava, smatra Jovanović.
Vreme se kupovalo preko izborne komisije koja je navodno proveravala svako ime koje je bilo na spisku peticija, dodaje on.
„Ono što su kasnije izneli kao još jedan zahtev jeste da se gradonačelnik može smeniti samo sa većinom glasova od broja upisanih birača, što znači sa pedeset odsto plus jednim biračem“, komentariše Jovanović i dodaje da se time vraćamo na paradoks iz Zvečana. Kako je u Zvečanu, tako je i u drugim opštinama na severu KiM.
On smatra da će prištinska vlast opstruirati, kako sam referendum, tako i izbore koji bi posle njega usledili.
„Videćemo kako će se referendum odvijati i da li će do njega uopšte i doći, iako je zakazan. Pitanje je kako će biti organizovan. Izborna komisija nema organe u četiri srpske opštine; znači, oni nemaju telo preko koga mogu da organizuju referendum. Drugo, pitanje je gde će se sprovesti referendum, u kojim zgradama, da li će biti u prenosivim kontejnerima ili u školama. Sve su to pitanja koja čekaju odgovore i koja nemaju laka rešenja“, kaže Jovanović.
Na tim poljima može biti prostora za opstrukcije i još kupovine vremena od strane Kurtijevog režima, dodaje naš sagovornik.

Kurti bi da zadrži skupštine

Sa druge strane, procedura za smenu odbornika, koji su izabrani na isti način kao i gradonačelnici ne postoji. To je još jedan prostor za manipulaciju koji će Kurti sasvim sigurno iskoristiti da zadrži vlast na severu, smatra Jovanović.
„Najverovatnije je da je to ono što će pokušati - da ih zadrže do kraja mandata. Jer Kurtiju su bitne skupštine kao tela koja kontrolišu gradonačelnike“, konstatuje on.
Priština neće dozvoliti izbore za gradske odbornike, jer skupštine imaju široka ovlašćenja i mogu da odlučuju u širokom domenu pravnih i finansijskih poslova gradova. Skupština je ta koja bi, na primer, mogla da dodeljuje gradsko zemljište na način na koji je to radila u skorijoj prošlosti, dodaje Jovanović.
Na tom polju će se, prema njegovom mišljenju tek voditi borba u kojoj će Priština pokušati da zadrži odbornička mesta za svoje ljude. Ako će mesta gradonačelnika prepustiti, kako bi se u očima međunarodne zajednice prikazali kao „najdemokratskija država Evrope“, odbornička mesta nikada neće prepustiti građanima koji žive na severu KiM, barem ne tokom trajanja mandata sadašnjih skupština, zaključuje Jovanović.
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je referendum o smeni gradonačelnika četiri opštine na severu KiM još jedna Kurtijeva prevara i najavio da će o tome govoriti narednih dana , nakon posete izaslanika EU Miroslava Lajčaka Srbiji 15. marta.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
SRBIJA
Vučić: Referendum o smeni gradonačelnika na severu KiM — još jedna Kurtijeva prevara
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala