- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Evropske članice NATO da budu spremne za scenario po kojem će SAD napustiti savez

© AP Photo / Kevin WolfSastanak delegacija SAD i NATO
Sastanak delegacija SAD i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Evropske zemlje, članice NATO, treba da budu spremne za scenario po kojem će SAD napustiti savez, reklo je više diplomata za britanski „Telegraf“.
Podsetimo, bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je ranije da će, u slučaju da pobedi na predsedničkim izborima u Americi u novembru, za jun 2025. zakazati samit NATO na kojem bi se diskutovalo o budućnosti Alijanse.
Pored toga, na stranačkom skupu u Južnoj Karolini je ispričao kako ga je predsednik jedne velike države-članice NATO svojevremeno, dok je bio šef države, pitao da li će SAD osigurati bezbednost Alijanse u slučaju napada Rusije. On je odgovorio da neće to uraditi jer ostale članice Alijanse ne odvajaju dovoljno za odbranu.
„U prestonicama evpskih članica NATO treba da naprave novi plan i ponovo razmisle o svojim vojnim kapacitetima u svetlu Trampovih pretnji“, navodi „Telegraf“.
Jedan od sagovornika britanskog lista potvrdio je da Trampovi komentari o članstvu SAD u NATO izazivaju zabrinutost.
„Niko ne zna šta će biti dalje“, priznao je on, dok jedan drugi diplomata kaže da Trampove reči samo još više ukazuju na preteranu zavisnost Evrope od SAD.
„Ako SAD izađu iz NATO nastaće ogromna rupa“, rekao je taj neimenovani diplomata i dodao da evropske zemlje moraju da osmisle kako da osiguraju bezbednost ako se tako nešto desi.
Da je potreban drugačiji pristup potvrđuje i treći diplomata koji kaže da u Evropi treba da razmisle da li postojeće vojno planiranje odgovara zahtevima vremena.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala