- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Istraživači iz Srbije dobitnici prestižne regionalne nagrade u oblasti medicine

CC0 / Unsplash/Elen Sher / Oftalmologija — ilustracija
Oftalmologija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftamolog Maja Živković iz Niša dobitnice su najprestižnije regionalne nagrade u medicini „International Medis Awards for Medical Research“ u glavnom gradu Slovenije.
„Najveća čast je što ovde predstavljam Srbiju. Oftamologija u Srbiji definitivno ide u korak sa ne samo evropskom nego i svetskom oftamologijom. Obožavam nauku, jer je ona osnov. Mislim da svi mi treba da se bavimo naukom kako bismo pomerali granice, ako želimo da promenimo nešto i da pomognemo da nauka medicina i oftamologija napreduju“, izjavila je za Tanjug Maja Živković, oftamolog Univerzitetskog Kliničkog centra iz Niša i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu.
Kako je istakla, „Medis“ nagrade su „poput Oskara, samo u oblasti medicine“. Napomenula je da je nekoliko godina sa kolegama radila istraživanje o najsavremenijim metodama lečenja žute mrlje.
„Iz dana u dan medicina i tehnologija toliko napreduju da mi stalno dobijamo nove lekove, tako da ima nade da pacijenti zadrže ali čak i da poprave vid“, rekla je Živkovićeva.
Navela je da je to ogroman uspeh za tu bolest koja je pre te terapije dovodila obolele do slepila.
„Stvarno mislim da je saradnja najbitnija. Dosta sam sarađivala sa profesorima iz Turske, Grčke, Nemačke i Amerike i imali smo i dosta radova koje smo zajedno objavili. Mislim da samo tako možemo da napredujemo“, kazala je Živkovićeva.
Najprestižnije nagrade u medicini dodeljuju se već 10 godina za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope. Za nagradu su bila predložena 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava.
Finalisti iz Srbije su bili istraživači iz oblasti farmacije Milena Anđelković, oftamologije Maja Živković i reumatologije Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.
Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala