- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi otkrili galaksiju koja je nestala kada je svemir bio star samo 700 miliona godina

CC0 / rawpixel.com / Svemir
Svemir - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2024
Pratite nas
Astronomi su pronašli galaksiju koja je već bila mrtva, odnosno prestala je da formira zvezde kada je svemir bio star samo 700 miliona godina.
Galaksija, nazvana JADES-GS-z7-01-QU, zbunila je astronome svojim ranim gašenjem.
Prvih nekoliko stotina miliona godina univerzuma obeležila je veoma aktivna faza, sa mnogo oblaka gasa koji su formirali nove zvezde, izjavio je Tobijas Luzer sa Instituta za kosmologiju Kavli Univerziteta u Kembridžu.
Galaksija JADES-GS-z7-01-QU, koju je posmatrao svemirski teleskop Džejms Veb, pokazala je brz, ali kratkotrajan nalet formiranja zvezda pre nego što je proces naglo prekinut.
Frančesko Deugenio, koautor studije o galaksiji koja čeka objavljivanje u časopisu „Nature“, ukazao je na neobično vreme prestanka formiranja zvezda.

Kako se rađaju zvezde

Formiranje zvezda obično počinje kada se oblaci gasa spoje, stvarajući vruće tačke za formiranje zvezda. Međutim, intenzivna formacija zvezda JADES-GS-z7-01-QU trajala je samo između 30 i 90 miliona godina pre nego što je naglo prestala.
Deugenio navodi da galaksije prestaju da prave zvezde, bilo zbog crne rupe ili nekog drugog razloga. Moguća objašnjenja za iznenadni prestanak formiranja zvezda uključuju iscrpljivanje rezervi gasa, udar supermasivne crne rupe u centru galaksije ili brzu potrošnju raspoloživih resursa usled intenzivnog procesa formiranja zvezda.
Prema dosad raspoloživim podacima, nije jasno šta se desilo sa ovom malom galaksijom, rekao je profesor Roberto Majolino, jedan od koautora istraživanja.
Astronomi tragaju i za drugim galaksijama poput JADES-GS-z7-01-QU što bi trebalo da im pomogne da odgonetnu kako i zašto galaksije prestaju da stvaraju nove zvezde, odnosno da li su doživele privremeno gašenje ili su pretrpele naknadne eksplozije formiranja zvezda, preneo je „Universe Today“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala