- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Posle nezapamćenog pomora više od 800 ptica kod Kikinde, nađene mrtve srne i srndaći

© Foto : Unsplash/Agata KaczówkaSrndać
Srndać - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Posle nezapamćenog pomora ptica u okolini Kikinde, proteklog vikenda, kada je uginulo 800 jedinki, čak i zaštićenih vrsta, članovi lovačkih udruženja sada su, na drugim lokacijama, pronašli 19 uginulih srna i srndaća, među kojima ima i trofejnih primeraka.
Ptice, najviše gačci i čavke, čak 800 jedinki, stradali su u ataru kod Nakova, a lovci iz Banatskog Velikog Sela u svom delu atara pronašli su pet uginulih srneće divljači, a članovi Lovačkog udruženja „Kikinda“ u delu atara između Ruskog Sela i Banatske Topole još 14 leševa srna i srndaća. Lovci pretpostavljaju da srne nisu uginule prirodnim putem, pišu Novosti.

„Odmah smo obavestili lovnu i veterinarsku inspekciju, policiju, lokalnu samoupravu i sve druge nadležne službe. Svi su vrlo brzo izašli na teren i uzeti su uzorci za analize, kako bi se utvrdio uzrok uginuća srneće divljači. Ostatak leševa je propisno zakopan. Istraga će pokazati šta se dogodilo, a mi smo veoma zainteresovani da znamo šta je uzrok. Ne bih rekao da se radi o prirodnom uginuću divljači“, izjavio je Mladen Banjac, predsednik Lovačkog udruženja „Kikinda“.

Uginuli srndaći u ataru Banatskog Velikog Sela pronađeni su u blizni granice sa Rumunijom, a leševi su odneti na obdukciju. Lovci nastavljaju da detaljno pregledaju atar i kažu da ne pamte ovakvo uginuće srneće divljači na lovnom području Kikinde.
„Ne možemo sa sigurnošću da kažemo šta je uzrok uginuća, ali je osnovana pretpostavka da je razlog trovanje. Čime se divljač otrovala ne možemo da pretpostavimo, ali će se to, sigurno, pouzdano znati kada se urade obdukcije i analize. Tek kada se otkrije uzročnik trovanja, može se govoriti o potencijalnim trovačima. Kako god, ovo je velika šeteta, jer su stradali i trofejni primerci srndaća“, navodi Damir Bjelić, predsednik Lovačkog udruženja „Velebit“ iz Banatskog Velikog Sela.
Pogledajte i:
Mrtve vrane u polju - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2024
DRUŠTVO
Jeziv prizor: Polja kod Kikinde puna mrtvih ptica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala