- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Paketi humanitarne pomoći pri padu iz aviona usmrtili pet i povredili 11 osoba u Gazi /video/

© AP Photo / Mohammed HajjarPaketi humanitarne pomoći iz aviona u Gazi
Paketi humanitarne pomoći iz aviona u Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Najmanje pet osoba je ubijeno, a jedanaestoro je povređeno oko 11:30 sati po lokalnom vremenu kada su na njih pali paketi humanitarne pomoći dostavljani iz aviona u kampu El-Šati, zapadno od grada Gaze, javljaju mediji.
Pet osoba, uključujući dvoje dece, poginulo je u nefunkcionalnom vazdušnom napadu u Gazi, saopštilo je lokalno ministarstvo zdravlja. Navodno ih je zgnječila paleta sa zalihama hrane kada se padobran koji je spuštao pomoć nije aktivirao pravilno.
Američki, francuski, holandski, belgijski, jordanski i egipatski transportni avioni bacili su pakete sa obrocima na Gazu tokom dana, u pokušaju da ublaže situaciju koju UN opisuju kao nadolazeću glad jer Izrael mesecima ne dozvoljava ulazak kamiona sa hranom i gorivom u palestinsku enklavu.
Video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju da jedan od paketa pomoći pada mnogo brže od drugih, sa zapetljanim padobranom koji se nije otvorio do kraja.
Vladina kancelarija za medije u Gazi je potvrdila da je došlo do incidenta, ocenjujući dostavljanje pomoći iz vazduha kao sjajnu propagandu, a ne humanitarnu pomoć i pozivajući da se dozvoli dostavljanje hrane preko kopnenih prelaza.
Još uvek nije saopšteno čiji avion je učestvovao u incidentu, a anonimni američki zvaničnik rekao je za Si-Bi-Es da je "početna revizija" sugerisala da paleta koja je izazvala smrt nije ispuštena američkim avionom, ali je rekao da će biti potrebna dalja istraga.
Stejt department još nije komentarisao izveštaj o poginulima.
Isporuka pomoći iz aviona bila je druga ove nedelje i uglavnom se sastoji od dehidriranih obroka spremnih za jelo, namenjenih bojnom polju ili područjima katastrofe. Izbacivanje iz vazduha obuhvata manje od 40.000 obroka dnevno i ni približno nije dovoljno za više od dva miliona ljudi koji žive u Gazi, upozorile su UN.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala