- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Ništa bez žena“: Kada dajete krv - neko, negde vam uzvraća osmehom /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAkcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Ništa bez žena"
Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom Ništa bez žena - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
I ovog 8. marta, četrnaestu godinu zaredom, Institut za transfuziju krvi Srbije organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom „Ništa bez žena“.
Obeležavajući međunarodni praznik žena, Institut na ovaj način želi da zahvali svim damama dobrovoljnim davaocima krvi, kao i da podstakne sve one koje do sada nisu davale krv da se priključe i postanu davaoci.
© Sputnik / Lola Đorđević"Selfi za tatu" - Devojka pravi selfi tokom dobrovoljnog davanja krvi
Selfi za tatu - Devojka pravi selfi tokom dobrovoljnog davanja krvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
"Selfi za tatu" - Devojka pravi selfi tokom dobrovoljnog davanja krvi
Već od prvih jutarnjih sati, na Institutu je bilo vrlo živo. Svih sedamnaest kreveta, u dve nedavno renovirane sale, bilo je popunjeno davaocima. Uprkos tome što je akcija "Ništa bez žena" pre svega posvećena pripadnicama lepšeg pola, pozivu da daju tečnost što život znači, odazvao se i veliki broj muškaraca.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAkcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Ništa bez žena"
Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom Ništa bez žena - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Akcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom "Ništa bez žena"
Ipak, najživlje je bilo u periodu od 11 do 13 časova kada su se pozivu Instituta odazvale poznate ličnosti iz sveta kulture, medicine, politike i sporta kako bi iskazali solidarnost i podržale građane koji nesebično daju krv.
Kao i svake, i ove godine su se pripadnice Ministarstva unutrašnjih poslova odazvale pozivu Instituta za transfuziju krvi Srbije u velikom broju, tako da je u holu Instituta sve vrvelo od dama u policijskim uniformama. Po brojnosti su prednjačile dame iz Policijske brigade Beograd.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPozivu Instituta odazvale su mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture, medicine, politike i sporta
Pozivu Instituta odazvale su mnoge  poznate ličnosti iz sveta kulture, medicine, politike i sporta  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pozivu Instituta odazvale su mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture, medicine, politike i sporta
Prethodne godine, procenat davanja krvi ženske populacije je bio oko 21 odsto, To možda zvuči da je malo, ali obzirom da žene, za razliku od muškaraca, mogu da daju krv tri puta godišnje maksimalno, ne mogu dati krv tokom ciklusa, ne mogu dati krv tokom trudnoće i perioda dojenja, taj procenat nije zanemarljiv objašnjava Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNasmejana pripadnica posebne jedinice policije Policijske brigade Beograd
Nasmejana pripadnica posebne jedinice policije Policijske brigade Beograd  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Nasmejana pripadnica posebne jedinice policije Policijske brigade Beograd
Za sve dame koje danas budu dale krv, zaposleni u Institutu su pripremili mali znak pažnje u vidu cveća, knjiga, kozmetike, slatkiša i slaniša kao mali poklon za njihov veliki poklon koje one daju, odnosno daruju, a to je nečiji život.
Institut za transfuziologiju je institucija bez koje ni jedna bolnice, ne samo u Beogradu, nego u Srbiji ne može da funkcioniše. Oni su tokom prošle godine skupili negde oko 76 hiljada doza krvi i preko 3.000 doza trombocita. Od ukupne količine prikupljene krvi više od 30% jedinica se primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti. Za obolele od leukemije ili rođene sa teškim bolestima krvi često je jedini spas transplantacija matičnih ćelija hematopoeze od zdravog davaoca.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMedicinski brat sa leptir - mašnom
Medicinski brat sa leptir - mašnom  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Medicinski brat sa leptir - mašnom
Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a najdeficitarnija je O krvna grupa (pozitivna i negativna). Zato je važno da se svi zdravi ljudi odazovu pozivu i dobrovoljno daju krv, kako niko ne bi došao u situaciju da čeka operaciju, ili terapiju, jer rezerve krvi nisu dovoljne.
© Sputnik / Lola ĐorđevićInstitut za transfuziju krvi Srbije najčešće raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a najdeficitarnija je O krvna grupa (pozitivna i negativna)
Institut za transfuziju krvi Srbije najčešće raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a najdeficitarnija je O krvna grupa (pozitivna i negativna)  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Institut za transfuziju krvi Srbije najčešće raspolaže jednoipodnevnim rezervama krvi, a najdeficitarnija je O krvna grupa (pozitivna i negativna)
Nađite vremena za human gest jer dobro se dobrim vraća- poručuju iz ove organizacije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala