- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nagrade „Muzika klasika“: Gvarnerijus najbolja institucija, Festival igre ima regionalni značaj

© Foto : Youtube/RTS Muzička produkcija - Zvanični kanal/PrintscreenBig Bend RTS
Big Bend RTS - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Ustanova kulture Gvarnerijus proglašena je institucijom godine, a Beogradski festival igre – festivalom od regionalnog značaja na dodeli nagrada revije „Muzika klasika“ u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Najbolji muški izvođač je mladi pijanistsa Milivoje Veljić, a najbolji ženski izvođač pikolo flautistkinja Snježana Pavićević.
Najboljim mladim izvođačem proglašena je pijanistkinja Iva Vuković, kompozitor godine je Branka Popović, za koncert „Potresi“ za harmoniku i simfonijski orkestar.
Ana Krstajić nnagrađena je u kategoriji „Kompozitor primenjene muzike“ za muziku za film „Sveta Petka - Krst pustinji“, Vojvođanski simfonijski orkestar proglašen je orkestrom godine, dok je izdavač godine - SFO „Rekonekcija“ za CD „Res mirande: Jedan dan, drugi dan“.
Koncert klavirskog trija „Korda“ u Kolarčevoj zadužbini 30. novembra 2023. izabran je za koncert godine, a najbolja knjiga u oblasti klasične muzike je „Aleksandar Vujić: od A do Š“ Snežane Nikolajević i Branke Radović.
CD godineje album „Ovo nije opus 1“ Ansambla za drugu novu muziku, violista i dirigent Petar Ivanović je nagrađen za doprinos umetničkoj muzici, Festival kamerne muzike u Novom Sadu proglašen je za festival godine.
Centar za dobru muziku iz Šapca je najbolji organizator godine, Radoš Mitrović sa Radio Beograda 2 je kritičar godine, dok je emisija „Kulturni dnevnik“ RTS-a nagrađena za medijsku afirmaciju umetničke muzike.
Nagrada „Muzika Klasika“ osnovana je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije i zamišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala