- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milo se ne vidi od dima: Šta se krije iza novog haosa u Crnoj Gori

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Iza nasilnih protesta crnogorskih šovinista na Cetinju stoje ostaci bivše vlasti DPS. Milo Đukanović želi da pošalje poruku da je spreman da izazove nestabilnost u zemlji ako bude osetio da neka od istraga koje tužilaštvo u Crnoj Gori vodi bude usmerena ka njemu i njegovoj najbližoj porodici.
Ovako politički konsultant Vladimir Dobrosavljević objašnjava ono što se dogodilo na Cetinju pre i tokom početka prolećnog zasedanja Skupštine Crne Gore.
Podsećamo, grupa crnogorskih šovinista okupila se u crnogorskoj prestonici da protestuje protiv predsednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića, uzvikujući uvredljive i nacionalističke parole, nazivajući Mandića „fašistom“.Jedna grupa njih jajima je gađala automobil poslanika Nove srpske demokratije Jovana Vučurevića. Bilo je i dima. Demonstranti su druge poslanike koalicije Za budućnost Crne Gore gađali topovskim udarima i petardama. Zasedanje parlamenta obezbeđivale su jake policijske snage.
Ni u skupštinskoj sali nije prošlo bez incidenata koji su izazvali poslanici DPS – vođena je žučna rasprava na ivici incidenta, nekoliko puta prekidana.

Milova frakcija širi mržnju

Nasilje za vreme ustoličenja mitropolita Joanikija, protesti protiv posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, protesti protiv Andrije Mandića, deo su istog narativa, smatra Dobrosavljević.
Međutim, realna snaga grupacije okupljene oko Đukanovića nije velika, dodaje naš sagovornik. Prema njegovim rečima, to se moglo videti po tome da protesti nisu okupili čak ni većinu građana Cetinja, koje je dugo važilo za sredinu u kojoj postoji ogroman animozitet prema srpskoj nacionalnoj zajednici.
„Dakle, i oni su bojkotovali skup jer shvataju da se radi o avanturi koja može da ugrozi bezbednost svih građana Crne Gore. To je, zapravo, način na koji je frakcija okupljena oko Đukanovića godinama vladala Crnom Gorom. Ono što se događalo za vreme njihove vlasti ostavilo ih je u uverenju da mogu da rade šta god hoće i da će proći nekažnjeno“, ističe Dobrosavljević.
Kroz organizovanje ovakvih protesta Milo Đukanović pokušava da minimalizuje svoje povlačenje iz politike time što je prepustio političko vođstvo, ali iz senke i dalje vuče konce, kaže on.
„Iskreno, ne mislim da i sadašnji vrh DPS-a ima previše veze sa ovim, koliko veze imaju još nerasvetljeni i neraskrinkani centri moći unutar DPS, koji su činili višedecenijsku vlast u Crnoj Gori“, kaže Dobrosavljević.
Ako crnogorske institucije konačno krenu da rade svoj posao i krenu u procesuiranje svih pripadnika bivšeg režima koji su činili krivična dela, pokušaji daljih podela i ekstremizacije jednog dela građana Crne Gore doživljavaće sve više neuspeha, smatra Dobrosavljević.
„Građani će se okrenuti temama od kojih im zavisi život i svima onima koji njihovu bezbednost, imovinu i živote uvode u rizik, polako će okretati leđa“, kaže on.

Uskoro sledi suočavanje DPS sa istinom

Iako odbijaju da se suoče sa činjenicom da više nisu na vlasti, otrežnjenje uskoro sledi. Biće dokazano da afera iz 2016, poznata kao afera „Državni udar“ nije bila čak ni farsa, već tragikomičan pokušaj Đukanovićevog režima da se na najbrutalniji način obračuna sa političkim neistomišljenicima, dodaje naš sagovornik.
Pre nekoliko dana građani su mogli da svedoče izjavi svedoka saradnika u slučaju „Državni udar“, Mirka Paje Velimirovića, koji je u intervjuu crnogorskim medijima optužio bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamenika Sašu Čađenovića da stoje iza montaže tog sudskog procesa, kao i da su ga primorali da lažno svedoči kako bi optužio lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, ali i generala srpske policije u penziji Bratislava Dikića.
Velimirović je, kako je rekao, na saradnju sa Katnićem i Čađenovićem pristao jer se plašio za živote članova svoje porodice.
Ovaj slučaj, prema Dobrosavljevićevim rečima, najbolje svedoči o karakteru režima Mila Đukanovića, koji se, kako kaže, može uporediti sa najgorim diktaturama koje su nekada vladale u Africi i Latinskoj Americi.
Pogledajte i:
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
REGION
Mandić se oglasio o protestu na Cetinju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala