- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Martovski festival: Filmovi o logoru Mamula, Nikoli Piliću i Miroslavu Čangaloviću

© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineFilm "Nikola Pilić - Legenda"
Film Nikola Pilić - Legenda - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival 26. marta otvoriće svetska premijera filma „Sanjalice“ u režiji Vladimira Petrovića, koji je uz Matiju Jovandića i potpisnik scenarija.
U Beogradu šezdesetih godina 20. veka nastao je jedan od prvih ženskih rokenrol bendova u svetu. U složenim okolnostima i vremenima kada je „električarska“ muzika bila smetnja „čuvarima javnog morala“, jer je širila duh pobune, tinejdžerke Doda, dve Ljilje i Nena osnivaju vokalno-instrumentalni sastav „Sanjalice“ i osvajaju muzičku scenu Jugoslavije, rame uz rame sa muškim bendovima.

Publika će imati priliku da na Martovskom festivalu ove godine vidi i film „Nikola Pilić – Legenda“, priču o čoveku koji stoji iza modernog tenisa i koji je bio akter velikih promena u istoriji tenisa tokom šest decenija.
Scenario su napisali Željko Mirković, koji je i reditelj filma, i Vladimir Gašić, a u filmu se pored Nikole Pilića koji će biti specijalni gost 71. Martovskog festivala, pojavljuju i Mija Pilić, Novak Đoković, Goran Ivanišević, Majkl Štih.
Ova filmska priča nije samo o dostignućima Nikija Pilića kao igrača (US Open 1970) već i o njegovom nasleđu kao trenera Borisu Bekeru, Majklu Štihu, Ivanu Ljubičiću, Goranu Ivaniševiću i naravno, njegovom najistaknutijem nasledniku, najboljem teniseru svih vremena, Novaku Đokoviću. Pilić je jedini kapiten Dejvis kupa koji je osvojio pet Dejvis kupova sa tri različite reprezentacije, Nemačkom, Hrvatskom i Srbijom.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineFilm „Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću“ u režiji Nade Savić
Film „Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću“ u režiji Nade Savić - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Film „Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću“ u režiji Nade Savić
U takmičarskoj selekciji dokumentaraca u trajanju preko 50 minuta, na 71. Martovskom festivalu biće još dve svetske premijere.

Film „Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću“ u režiji Nade Savić, koja je zajedno sa Grigorijem Jakšićem i napisala scenario, govori o zvezdi zlatnog doba jugoslovenske opere.
Tokom svoje bogate i aktivne karijere, Miroslav Čangalović, gostovao je u oko 140 inostranih gradova sveta, ostvario više od 90 uloga u 68 opera i za 30 godina aktivnog rada odigrao je 754 predstave.
Njegovi Boris Godunov, Don Kihot, Knez Igor i Mefisto, ostaće zapamćeni do današnjih dana, kako na našim prostorima tako i širom sveta.

Film „Planeta Šljivova“ po scenariju i u režiji Vladimira Perovića govori o ljudima iz sela Šljivova, koji kao da žive na nekoj drugoj planeti- u istinskoj bajci, u raju koji sami stvaraju. Čistota, poštenje, vrednoća, složnost, pobožnost, tradicije, verovanja, neumorni rad. Ipak, čini se da ni oni ne mogu da budu spokojni…
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineFilm Slobodana Simojlovića „Sav taj pank“
Film Slobodana Simojlovića, „Sav taj pank“  - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Film Slobodana Simojlovića „Sav taj pank“
Film Slobodana Simojlovića, „Sav taj pank“ snimljen u produkciji Radio-televizije Srbije, imaće svoju festivalsku premijeru u Domu omladine. Govori o periodu s kraja sedamdesetih godina 20. veka, kada se na ulicama velikih gradova Jugoslavije pojavljuju prve grupe pankera što je prouzrokovalo reakciju policije i partijskih struktura.
Reditelj Luka Popadić, u autobiografskom dokumentarcu „Moja švajcarska vojska“ na duhovit i iskren način, prikazuje trojicu švajcarskih oficira poreklom iz Srbije, Šri Lanke i Tunisa, preispitujući predrasude o domovini, integraciji i različitosti.

Flašaroši i Mamula

Za najbolji dugometražni dokumentarac na 71. Martovskom festivalu takmičiće se i ostvarenja koja su već prikazivana u proteklih godinu dana.

Film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića je dokumentarna vestern drama o fascinantnom svetu sakupljača plastičnih flaša u Vinči i donkihotovskoj borbi Janike, bivšeg boksera, da održi svoju grupu flašaroša na jednoj od najvećih nesanitarnih deponija na svetu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineAleksandar Reljić, scenarista i reditelj filma „Mamula Ol inkluziv“, predstavlja priču o Ivu Markoviću (89) koji je imao devet godina kada je bio zatočen u zloglasnom logoru Mamula
Aleksandar Reljić, scenarista i reditelj filma „Mamula Ol inkluziv“, predstavlja priču o Ivu Markoviću (89) koji je imao devet godina kada je bio zatočen u zloglasnom logoru Mamula - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Aleksandar Reljić, scenarista i reditelj filma „Mamula Ol inkluziv“, predstavlja priču o Ivu Markoviću (89) koji je imao devet godina kada je bio zatočen u zloglasnom logoru Mamula
Ostvarenje „Flotacija“, za koji režiju potpisuju Eluned Zoe Aiano i Alesandra Tatić, približiće nam Istočnu Srbiju i jedan grad sa dvojnim identitetom, podeljenim između okultizma i industrije. Porodica čija je sudbina vezana za oba identiteta daje sve od sebe da obezbedi opstanak lokalne kulture.
Aleksandar Reljić, scenarista i reditelj filma „Mamula Ol inkluziv“, predstavlja priču o Ivu Markoviću (89) koji je imao devet godina kada je bio zatočen u zloglasnom logoru Mamula, vođen od strane italijanskih fašista u Drugom svetskom ratu.
Bio je svedok kako novac može da transformiše jedno mesto mučenja, gladi i patnje u mesto dekadencije za bogatu klijentelu, prema odluci crnogorskih vlasti koje su potpisale koncesioni ugovor na 49 godina, sa egipatskim tajkunom Samijem Savirisom da na tom mestu napravi hotelski rizort.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dom omladineFilm „Prizvan i pozvan“ Srđe Vuča i Luke Papića
Film „Prizvan i pozvan“ Srđe Vuča i Luke Papića - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Film „Prizvan i pozvan“ Srđe Vuča i Luke Papića
Srđa Vučo i Luka Papić, scenaristi i reditelji filma „Prizvan i pozvan“, snimili su političku komediju sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o četiri bivša predsednička kandidata, danas neprilagođena antiheroja, koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.
Centralni narativ filma „(Re)evolucija 2.0 / U potrazi za Kiborgom“ zasnovan je na nekoliko multimedijalnih tehno-performansa umetnika Dragana Ilića, o četvoro protagonista, koji istražuju i formiraju snažnu egzistencijalnu metaforu o stanju savremenog čoveka pred izazovima nauke i novih tehnologija. Reditelji filma su Darko Štetin i Dragan Ilić, a scenario potpisuju Štetin i Dragan Jovanović.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala