- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden se u govoru pred Kongresom obratio Putinu: Nećemo odstupiti niti pokleknuti

© AP Photo / Shawn ThewDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden se u godišnjem govoru pred Kongresom obratio ruskom lideru Vladimiru Putinu izjavivši da Vašington „neće odstupiti ni pokleknuti" u sukobu u Ukrajini.
Bajden je još jednom pozvao oba doma Kongresa da odobre i dostave mu na potpis dvopartijski predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji predviđa pružanje pomoći Kijevu.
„Obraćam se Kongresu: moramo da se suprotstavimo Putinu. Istorija motri na nas. Ako se Sjedinjene Američke Države povuku, to će ugroziti Ukrajinu, Evropu, slobodan svet i motivisati one oni koji nam ne žele dobro. Moja poruka predsedniku Putinu je jednostavna. Nećemo se povući ni pokleknuti. Ja neću pokleknuti“, poručio je američki lider.
Bajden je, pored toga, ocenio da je Ukrajina u stanju da zaustavi Putina uz američku podršku.
„Ako neko u sali misli da će se Putin zaustaviti na Ukrajini, uveravam vas da nije tako. Ali, Ukrajina može da zaustavi Putina, ako je budemo podržavali i slali joj oružje“, istakao je predsednik SAD.
On je takođe istakao da je Vašington protiv slanja američkih snaga u Ukrajinu.
„Oni (u Kijevu) ne traže da pošaljemo američke vojnike. Vojska SAD neće učestvovati u ukrajinskom sukobu, odlučan sam da nastavimo (američku politiku povodom situacije) u istom pravcu“, dodao je Bajden.
Pored toga, američki lider nije propustio da zameri svom prethodniku Donaldu Trampu za to što se, kako je rekao, „priklonio“ ruskom rukovodstvu, komentarišući sukob u Ukrajini.
„Smatram da je to nečuveno, opasno i neprihvatljivo“, zaključio je Bajden, komentarišući izjave svog političkog protivnika.
Pogledajte i:
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
SVET
Govor u Kongresu koji je trajao više od sat vremena: Šta je Bajden poručio Amerikancima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala