- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
 Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjivanja u Gazi

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa — 153. dan. Nastavljaju se izraelske operacije širom Pojasa Gaze. Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio jeda Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao deo šire kampanje izgladnjivanja u ratu protiv pripadnika Hamasa.
U američkim i britanskim vazdušnim napadima u sredu gađan je jemenski aerodrom Hodejda. Prethodno, tri člana posade su poginula kada je raketa koju su ispalili Huti pogodila teretni brod u vodama Adenskog zaliva.
Pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca dospela je u ćorsokak, a delegacija Hamasa napustila je Kairo. Ipak, razgovori će biti nastavljeni sledeće nedelje, rekao je zvanični izvor egipatskom državnom TV kanalu Al-Kahira njuz.
Izraelska vojska je saopštila da je izvela vazdušne napade na zgrade koje koristi Hezbolah u gradovima Aitarun i Ajta aš Šab na jugu Libana.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:41 07.03.2024
Izrael uhapsio još 40 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali
Najmanje 40 Palestinaca uhapšeno je danas u novim izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, navedeno je u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika.
Među uhapšenima su četiri žene, od kojih i jedna novinarka, naveli su oni, prenela je Anadolija.
Većina hapšenja dogodila se u gradovima Ramali, Tulkarmu, Nablusu, Dženinu i Kalkilji, navodi se u saopštenju. Ovim novim hapšenjima, broj Palestinaca koje su uhapsile izraelske snage od 7. oktobra 2023. godine na okupiranoj Zapadnoj obali porastao je na 7.490, prema palestinskim podacima.
19:57 07.03.2024
UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjivanja u Gazi
Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je danas da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao deo šire kampanje izgladnjivanja u ratu protiv pripadnika Hamasa.
U obraćanju pred Savetom UN za ljudska prava, on je rekao da to telo ne čini dovoljno kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.
„Slike gladovanja u Gazi su nepodnošljive, a vi ne radite ništa. Izrael je pokrenuo kampanju izgladnjivanja protiv palestinskog naroda u Gazi“, rekao je Fahri. Pravni savetnik u izraelskoj misiji pri UN Jela Citrin je Fahrijeve optužbe nazvala očiglednom laži. „Izrael u potpunosti odbacuje navode da koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu“, rekla je ona, a potom napustila prostoriju u znak protesta. Humanitarne organizacije su za kritičnu situaciju sa hranom u Pojasu Gaze okrivile vojne operacije, nesigurnost i široka ograničenja za isporuke osnovnih namirnica u ugroženu palestinsku enklavu koja je devastirana izraelskom ofanzivom protiv Hamasa u kojoj je, prema tvrdnjama palestinskih zvaničnika, tokom petomesečnih oružanih sukoba život izgubilo više od 30.000 ljudi.
18:06 07.03.2024
Brod sa 2.700 tona humanitarne pomoći krenuo iz Turske ka Gazi
Brod sa 2.737 tona humanitarne pomoći otputovao je danas iz južne turske provincije Mersin u ratom razoreni Pojas Gaze, u koordinaciji koju vodi turski Crveni polumesec.
Pošiljka, između ostalog, sadrži pakete hrane, vodu, brašno, odeću, sredstva za higijenu, šatore, vreće za spavanje, ćebad, materijale za skloništa i medicinske potrepštine.
Na ceremoniji pre odlaska robe za Gazu, predsednica Crvenog polumeseca Turske Fatma Merič Jilmaz rekla je da će pomoć stići u egipatsku luku Al-Ariš, odakle će biti ukrcana na kamione za predviđeno odredište.
Turska je dosad poslala pomoć u 12 aviona i šest brodova palestinskom narodu u Pojasu.
18:03 07.03.2024
Netanijahu: Izrael je u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je ta država u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije.
On je na ceremoniji diplomiranja kadeta u oficirskoj školi Izraelskih odbrambenih snaga na jugu Izraela, poznatoj kao Bahad 1, obećao da će Izrael uništiti svoje neprijatelje do potpune pobede, preneo je Tajms of Izrael.
On je obećao da će eliminisati Hamas, teroriste, uništiti tunele i goniti počinioce napada 7. oktobra, i istovremano učiniti sve što je u njegovoj moći da locira taoce. Prema njegovim rečima, IDF napreduju impresivno da bi postigle svoj ratni cilj, istovremeno minimizirajući civilne žrtve u Gazi.
Netanijahu je kritikovao Hamas zbog njegove taktike korišćenja civila u Gazi kao živog štita i korišćenja podzemnih tunela koji se protežu kilometrima. IDF će nastaviti da deluju protiv Hamasa u svim krajevima Gaze, uključujući i Rafu, poslednje Hamasovo uporište, obećao je izraelski premijer.
"Ko god nam kaže da ne delujemo u Rafi, govori nam da izgubimo rat i to se neće dogoditi", istakao je on. Prema njegovim rečima, neprijatelji Izraela su sami sebi doveli do uništenja.
17:59 07.03.2024
15:49 07.03.2024
Netanijahu: U egzistencijalnom smo ratu, Izrael mora da pobedi
Izrael je „u egzistencijalnom ratu“ u kojem „mora da pobedi“, rekao je premijer Benjamin Netanijahu na ceremoniji diplomiranja kadeta u oficirskoj školi IDF-a u južnom Izraelu, poznatoj kao Bahad 1.
On je obećao da će Izrael „napadati neprijatelje do potpune pobede“, prenosi Tajms of Izrael.
15:10 07.03.2024
Izraelska vojska bombardovala lokacije Hezbolaha u južnom Libanu
Izraelska vojska je saopštila da je nedavno izvela vazdušne napade na zgrade koje koristi Hezbolah u gradovima Aitarun i Ajta aš Šab na jugu Libana.
14:54 07.03.2024
Bivši šef Šin Beta: Planirali smo napad na Hamas, ali lideri nisu hteli
Bivši šef Šin Beta Nadav Argaman rekao je danas je ta obaveštajna služba godinama planirala iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali da su izraelski politički lideri odbacivali ideju.
"Jahja Sinvar (lider Hamasa) je živ, nažalost, jer Izrael ne želi da se bavi vojnim avanturizmom. Da smo pokrenuli iznenadni napad na Hamas, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji", rekao je Argaman na konferenciji u Tel Avivu, preneo je Tajms of Izrael.
On je rekao da su ideju o napadu na Hamasov ešalon predlagali i njegov prethodnik, ali i aktuelni šef Šin Beta.
"Joram Koen, šef Šin Beta, izneo je tu ideju preda mnom, i ja, kao šef Šin Beta, iznosio sam tu ideju više puta, a Ronen Bar je nastavio sa time nakon mene", rekao je Argaman.
On je bio šef izraelske domaće obaveštajne agencije u vreme premijera Benjamina Netanijahua od 2016. godine, a bio je šef i nekoliko nedelja u vreme premijera Naftalija Beneta 2021. godine.
On se pridružio drugima u kritikama vladine, kako se navodi, "prećutne politike" da Hamas posmatra kao racionalnog protivnika sa kojim bi Izrael mogao da živi sa nelagodom, umesto da ga odavno uništi.
"Izrael je odlučio da kupuje mir čak i po vrlo visokoj ceni koja je kasnije stigla na naplatu", istakao je Argaman i pozvao na ostavku Netanijahove vlade.
14:40 07.03.2024
IDF demantovao libanski izveštaj o ratnom ultimatumu do 15. marta
Izraelski vojni zvaničnici demantovali su libanski izveštaj da je Izrael postavio rok za diplomatski sporazum o okončanju borbi na severu do 15. marta, pre nego što bi sukob sa Hezbolahom eskalirao u potpuni rat, prenosi Kanal 13.
„Ne postoji datum za odlazak u rat u Libanu“, rekao je neimenovani izvor, prenosi Tajms of Izrael.
13:52 07.03.2024
Izrael: Južna Afrika zloupotrebljava Međunarodni sud pravde u korist Hamasa
Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas vlasti Južne Afrike da "zloupotrebljavaju" Međunarodni sud pravde kako bi pomogle Hamasu.
"Južna Afrika nastavlja da deluje kao produžena pravna ruka Hamasa u pokušaju da potkopa pravo Izraela da brani sebe i svoje građane i da oslobodi sve taoce", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.
Dodaje se da ponovljeni zahtevi za privremenim merama koje je Južna Afrika uputila sudu predstavljaju "još jednu ciničnu zloupotrebu Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je već dva puta odbacio neosnovane pokušaje da se Izraelu uskrati pravo na samoodbranu".
Južnoafričke vlasti zasad nisu reagovale na optužbe Izraela.
Početkom godine, Južna Afrika je zatražila od Međunarodnog suda pravde da proglasi Izrael krivim za genocid u Gazi i naredi toj zemlji da prekine vojnu ofanzivu u palestinskoj enklavi.
Sud je, umesto toga, izdao naredbu da Izrael mora da učini sve kako bi sprečio "akte genocida", zbog čega Južna Afrika od najvišeg suda Ujedinjenih nacija sada traži dalje korake protiv Izraela jer tvrdi da je Izrael prekršio mere koje su već na snazi.
U svom dopisu MSP-u, Južna Afrika je juče upozorila da su Palestinci u Pojasu Gaze suočeni sa glađu i zatražila od suda da naredi obustavu neprijateljstva i oslobađanje svih talaca i pritvorenika.
13:25 07.03.2024
Libanski Hezbolah preuzeo je odgovornost za projektile ispaljene na Izrael pre oko sat vremena, nakon što su se oglasile sirene u brojnim zajednicama u blizini granice istočno od Kirijat Šmone.
U napadu je navodno ispaljeno više raketa, a za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti, prenosi Tajms of Izrael.
12:22 07.03.2024
Izraelska vojska je saopštila da je uhapsila 34 tražena Palestinca tokom noćnih racija širom Zapadne obale, prenosi Tajms of Izrael.
11:59 07.03.2024
Delegacija Hamasa napustila je Kairo ali će razgovori biti nastavljeni sledeće nedelje, rekao je zvanični izvor egipatskom državnom TV kanalu Al-Kahira njuz.
Zvaničnici su rekli Asošiejted presu da se Hamas složio oko glavnih uslova sporazuma kao prve faze, ali želi obaveze da će on dovesti do konačnog, trajnijeg prekida vatre.
Hamas je rekao da neće osloboditi sve preostale taoce bez potpunog povlačenja Izraela sa teritorije. Takođe zahteva oslobađanje velikog broja zatvorenika, prenosi Tajms of Izrael.
Visoki zvaničnik Hamasa, Sami Abu Zuhri, kaže da je Izrael „ometao“ sve napore posrednika da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi. On je za Rojters rekao da Izrael odbacuje Hamasove zahteve da okonča ofanzivu u enklavi, povuče svoje snage, obezbedi slobodu ulaska za pomoć i povratak raseljenih.
Egipatski zvaničnici kažu da posrednici i dalje vrše pritisak na dve strane da ublaže svoje stavove.
11:23 07.03.2024
Libanski Hezbolah preuzeo je odgovornost za jutrošnji napad na izraelski grad Roš Hanikru.
Grupa tvrdi da je granatirala vojnu lokaciju južno od grada odakle se, kako kažu, vodi rat u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.
10:46 07.03.2024
IDF: 10 raketa ispaljeno na Roš Hanikru iz Libana
Izraelske odbrambene snage kažu da je 10 raketa ispaljeno iz Libana na severnu zajednicu Roš Hanikra.
Devet projektila je presreo sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, a deseti je pogodio otvoreno područje, prenosi Tajms of Izrael.
Nema izveštaja o šteti ili povređenima.
10:06 07.03.2024
Libanske novine povezane sa Hezbolahom navode da je Izrael odredio 15. mart kao krajnji rok za diplomatski sporazum kojim će snage Hezbolaha potisnuti iz južnog Libana. Nakon tog datuma, kako se navodi, Izrael je spreman da eskalira tekuće granične okršaje u rat, prenosi Tajms of Izrael.
Ministar odbrane Joav Galant rekao je juče specijalnom izaslaniku SAD za region Amosu Hohštajnu da kontinuirani napadi Hezbolaha na Izrael približavaju zemlju odluci u vezi sa vojnom akcijom u Libanu.
09:31 07.03.2024
Bajden: Za nekoliko dana ćemo znati da li će Hamas pristati na dogovor o oslobađanju talaca
Američki predsednik Džo Bajden smatra da će za nekoliko dana biti poznato da li će Hamas pristati na predloženi sporazum o oslobađanju talaca koji je trenutno na stolu.
„Dogovor o taocima je trenutno u rukama Hamasa... Postojala je racionalna ponuda. Izraelci su pristali na to... Znaćemo za nekoliko dana da li će se to dogoditi“, rekao je u utorak Bajden novinarima.
Ovo je drugi put za nešto više od nedelju dana da Bajden pokušava da postavi vremenski okvir za postizanje dogovora.
Posrednici u pregovorima pokušavaju da obezbede sporazum pre meseca Ramazana, koji počinje sledeće nedelje.
08:55 07.03.2024
Broj ubijenih u napadu Huta na teretni brod porastao na tri
Broj ubijenih u raketnom napadu pobunjeničkih Huta na teretni brod „True Confidence“, u blizini obala Jemena, porastao je na tri, dok su dva člana teže povređena, saopštili su vlasnici broda.
Oni su dodali da se brod udaljava od obale, kao i da se prave planovi za njegovo spasavanja. Brod je u vlasništvu Liberije, a plovio je pod zastavom Barbadosa.
07:41 07.03.2024
UN: Količina humanitarne pomoći za Gazu mora biti bar udvostručena
Dnevni broj konvoja humanitarne pomoći koji ulaze u Pojas Gaze mora biti bar udvostručen da bi se zadovoljile neke od najosnovnijih potreba stanovništva, saopšteno je iz Svetskog programa za hranu UN.
Ujedinjene nacije su upozorile da je glad u Pojasu Gaze gotovo neizbežna bez odlučne akcije, prenosi Rojters.
„Sada smo na oko 150 kamiona dnevno, a potrebno je najmanje 300 kamiona“, izjavio je za Rojters Karl Skau, zamenik izvršnog direktora i šef operativne službe u Svetskom programu za hranu.
07:40 07.03.2024
Južna Afrika traži od MSP nove mere protiv Izraela
Južna Afrika se obratila Međunarodnom sudu pravde u Hagu (MSP) sa zahtevom da hitno deluje kako bi se sprečila glad u Pojasu Gaze, saopšteno je iz kabineta južnoafričkog predsednika.
„Južna Afrika je zatražila od MSP da naloži dodatne, hitne mere protiv Izraela koji krši dogovore koji su na snazi“, navodi se u saopštenju.
U dopisu MSP-u, Južna Afrika je upozorila da su Palestinci u Pojasu Gaze suočeni sa glađu i zatražila od suda da naredi obustavu neprijateljstva i oslobađanje svih talaca i pritvorenika.
Južna Afrika je takođe tražila od suda da naredi Izraelu da preduzme „neposredne i efikasne mere koje bi omogućile pružanje hitno potrebne, bazične humanitarne pomoći u cilju sprečavanja gladi u palestinskoj enklavi“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala