Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Povratak u mrak: Totalitarni ultraboljševici udarili na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i na Ustav

© Sputnik / Lola ĐorđevićSveštenik na molebanu za spas porodice
Sveštenik na molebanu za spas porodice - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Jasno je da su oni koji se protive izgradnji crkve u novosadskom naselju Liman zapravo idejni inspiratori napada na sveštenika SPC i kao saučesnici snose istu odgovornost kao i onaj ko je napad neposredno izvršio, smatra Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu.
Sveštenik Srpske pravoslavne crkve B.M. fizički je napadnut u utorak posle podne u novosadskom naselju Liman, prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti, saopštila je Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve.

Napad na sveštenika – povratak u mračnu prošlost

Napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu.
Danima pre toga organizovni su protesti protiv izgradnje hrama SPC na Limanu.
Jasno je da ta grupa koja se u Novom Sadu protivi izgradnji te crkve, zapravo krši neka od osnovnih ustavnih i zakonskih normi naše države, kaže Čvorović za Sputnjik.
„Pre svega, mislim na garanciju slobode veroispovesti koja podrazumeva i kolektivno pravo crkve da vrši svoju misiju i da shodno tome, u skladu sa građevinskim propisima, podiže hramove. Dakle, ovde je očigledno da su oni kojima je meta Srpska pravoslavna crkva, a koji se u javnosti predstavljaju kao zagovornici liberalnih ideja i pravne države, zapravo najveći kršitelji osnovnih načela pravne države i osnovnih načela liberalne države. Koja pre svega podrazumeva poštovanje slobode veroispovesti, kao jednog od temeljnih prava pojedinca. Ali i prava jedne verske zajednice, u ovom slučaju Srpske pravoslavne crkve.“
Time su pokazali da nisu nikakvi liberali nego da su ultraboljševici koji su samo stavili masku liberalizma kako bi legitimisali svoju poziciju u javnosti, i zavodili neuk svet, smatra Čvorović.

Totalitarni sledbenici titoista

A zapravo bi radili isto ono što je radio i Broz na našem prostoru, odnosno nastavili bi politiku titoista na čijem je udaru pre svega bila Srpska pravoslavna crkva i sveštenstvo, dodaje Čvorović.
„Od strane Komunističke partije Jugoslavije stradao je ogroman broj sveštenika, episkopa itd. tako da su to njihovi ideološki sledbenici. I sad ovde nije stvar u tome da mi pod velom borbe za nekakve liberalne ideje zapravo imamo jednu radikalnu, totalitarnu skupinu koja je inspirisala, a možda i organizovala tog napadača na sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Ovde je pitanje da država mora da reaguje i zaštiti svoj pravni poredak.“

Moraju da se zabrane anticrkveni protesti

Država je, uveren je Čvorović, obavezna da štiti telesni i moralni integritet sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, da omogući Crkvi da vrši svoju bogoslužbenu funkciju i da, ukoliko je sve urađeno u skladu sa građevinskim propisima, omogući Crkvi da podigne svoj hram.
I da pre svega, u najkraćem mogućem roku procesuira napadača i da spreči ovakve proteste jer su to protesti protiv jednog prava koje je utvrđeno Ustavom, ističe Čvorović.
„Ne možete organizovati proteste protiv jednog temeljnog ljudskog prava, a to je pravo na slobodu veroispovesti. Jer ako se ne reaguje na ovakav brutalan napad na sveštenika Srpske pravoslavne crkve u osetljivoj situaciji u kojoj se nalazi Srbija zbog različitih pritisaka i zbog pokušaja unutrašnje destabilizacije, napad na crkvu mogao bi da bude samo jedan od brojnih potencijalnih okidača za unutrašnje nemire. A to Srbiji koja je vitalno ugrožena od strane kolektivnog Zapada, u ovom trenutku svakako ne odgovara“, zaključio je Čvorović.
Gradske vlasti u Novom Sadu najavile su nedavno da je u planu izgradnja hrama u blizini gradskog kupališta Štrand na Dunavu, a Eparhija je tada navela da će on biti posvećen Svetim mučenicima bačkim postradalim u pogromu u Bačkoj od 1941. do 1944. godine, naročito u Novosadskoj raciji.
Incident je prijavljen novosadskoj policiji i istraga je u toku.
Kako je saopštila Eparhija, napad na sveštenika je očigledno motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim napadima na SPC, naročito poslednjih meseci kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne.
Poslednjih dana su pojedini mediji pisali protiv inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu.
„Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani“, navodi Eparhija.
Pogledajte i:
Arhiepiskopi, mitropoliti i vladike SPC - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
SRBIJA
Opasan ambijent: Udario iz čista mira sveštenika usred Novog Sada - oglasila se Eparhija bačka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala