- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Opozicioni moldavski političar: Kišinjev sprema hapšenje lidera Gagauzije čim se vrati iz Rusije

© Sputnik / Miroslav Rotar / Uđi u bazu fotografijaProtest opozicije u glavnom gradu Moldavije.
Protest opozicije u glavnom gradu Moldavije. - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Kišinjev priprema hapšenje lidera Gagauzije Evgenije Gucul odmah po povratku iz Rusije, izjavio je moldavski opozicioni političar Ilan Šor za „Rusija 24“.
„Imamo insajdersku informaciju da spremaju hapšenje Evgenije Gucul odmah na aerodromu“, rekao je Šor.
Lider Gagauzije je izjavila da će se vratiti u Moldaviju bez obzira na pokušaje centralnih vlasti da je zastraše. Ona je, takođe, optužila vlasti Moldavije da vrše pritisak pokretanjem krivičnog procesa protiv nje.
Naime, Tužilaštvo Moldavije optužilo je opoziciju da namerava da destabilizuje situaciju u zemlji.
Tužilaštvo je juče najavilo da će uskoro sudu biti predati materijali koji se tiču Gucul.
„Tužilaštvo je u završnoj fazi prikupljanja dokaza protiv Evgenije Gucul koji će uskoro biti predati sudu“, rekao je tužilac Jon Muntjan.
Moldavske vlasti su danas sprovele raciju među članovima partije „Šansa“ koju povezuju sa Ilanom Šorom. Maskirani ljudi su sproveli pretres i a bilo je i privođenja.
Takođe je saopšteno da će biti održan brifing policije na temu „Priprema aktivnosti u slučaju destabilizacije i kršenja javnog poretka, uz organizovanje protesta i drugih aktivnosti s ciljem diskreditacije evropske politike“.
Mediji i korisnici Telegrama počeli su da pišu o mogućem privođenju Evgenije Gucul po povratku iz Rusije.
Gucul se od prošlog petka nalazi u radnoj poseti Rusiji tokom koje se sastala sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, učestvovala na Svetskom omladinskom festivalu gde se sastala i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Kako je potom izjavila, Putin je podržao autonomiju i narod Gagauzije.
Istovremeno se oglasio i predstavnik za medije moldavske vlade Danijel Vode koji je rekao da susret Gucul i Putina i uopšte kontakti moldavske opozicije sa rukovodstvom Rusije nije u skladu sa interesima moldavskih građana.
Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije. U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju.
Gucul je u radnoj poseti Rusiji tokom koje se sastala i sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko i drugim predstavnicima Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala