- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Opasne igre: Šta rade NATO borbeni avioni na ruskim granicama

© AP Photo / Donato FasanoLovac "Tajfun" britanskog vazduhoplovstva.
Lovac Tajfun britanskog vazduhoplovstva. - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Pojava „tajfuna“ i drugih NATO borbenih i izviđačkih aviona nad Crnim morem, oko ruskih granica, dodatno povećava tenzije u regionu, upozoravaju ruski eksperti. Njihov cilj je prikupljanje obaveštajnih podataka i testiranje ruske odbrane. Ruski piloti su demonstrirali profesionalizam, zaključuju stručnjaci.
Ruski ekspert Andrej Koškin smatra da zemlje NATO-a testiraju spremnost Rusije da brani svoje granice.
Treba napomenuti da danas ima dosta pokušaja presecanja vazdušne i morskih granica od strane država članica Severnoatlantske alijanse. To je više puta isticao i ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu. On je svaki put stavljao akcenat na to da raste želja zapadnih zemalja da prikupljaju obaveštajne podatke i proverevaju našu spremnost na zaštitu svojih granica, a posebno vazdušnih i, ako je potrebno, spremnost neutralisanja tih pretnju. Tako da ovakvo defilovanje izviđačkih aviona, okruženih borbenim višenamenskim lovcima od strane kolektivnog Zapada je, pre svega, test naše spremnosti da zaštitimo svoje vazdušne granice i, ako je potrebno, neutrališemo pretnju“, kaže Koškin.
Ruski piloti ne dozvoljavaju narušavanje državne granice, naglasio je vojni politikolog.
„Pokazan je visok profesionalizam naših pilota i njihova spremnost da brane državu pred bilo kakvim pretnjama koje dolaze sa kolektivnog Zapada“, dodao je Koškin.
Ruski lovac Su-30, 6. marta, sprečio je britanske vazduhoplovne snage da naruše državnu granicu iznad Crnog mora. Kako se ruski lovac približavao, avion za elektronsko izviđanje i elektronsko ratovanje RC-135 i dva višenamenska britanska lovca „tajfun“ su se okrenuli i udaljili od ruske granice.
Dan ranije dogodio se sličan incident, kada su ruski radari iznad akvatorije Crnog mora otkrili tri francuska aviona koja su letela ka ruskoj državnoj granici. Da bi se sprečilo da avioni naruše ruski vazdušni prostor aktiviran je lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga PVO.
Nakon što se ruski lovac približio, francuski avioni su izveli zaokret od državne granice Rusije i napustili vazdušni prostor iznad Crnog mora.

NATO dotura obaveštajne podatke Kijevu

Dmitrij Drozdenko, ruski vojni stručnjak za avijaciju, ocenjuje da NATO takvim akcijama stvara tenzije u regionu.
„Ove akcije znače da zemlje NATO-a povećavaju nivo napetosti, sprovode naprednije izviđačke aktivnosti, a istovremeno strahuju od neke vrste uzvratne akcije, zato što, za razliku od nas, njihove avione za radarsku detekciju i kontrolu velikog dometa prate lovci“, kaže ekspert.
Na pitanje do čega bi takve i slične akcije mogle da dovedu i da li postoji opasnost od incidenata zbog takvih NATO akcija na ruskim granicama, Drozdenko odgovora:
„Oni prikupljaju informacije i od nas očekuju incidente, ali kao i uvek mi ih nećemo izazivati“.
Drozdenko napominje da Rusija u ovakvim situacijama pravno ne može nikako da odgovori, pošto se NATO avioni nalaze u međunarodnom vazdušnom prostoru.
„Druga stvar je što je predaja obaveštajnih podataka sa ovih aviona Ukrajini, drugoj zaraćenoj strani, zapravo učešće u ratu. Dakle, ovo se može razmatrati dvojako“, ističe Drozdenko.

„Kinžali“ iznad Crnog mora

Ako avion – NATO, francuski, nemački ili engleski – ne uđe u ruski vazdušni prostor, prema međunarodnim pravilima on ne može biti oboren, potvrđuje vojni ekspert Viktor Baranec, ističući da se Rusija striktno drži međunarodnog prava. Broj NATO izviđačkih letova se udvostručio i beleži se od 15 do 20 takvih letova mesečno, a to su, kako ocenjuje, veoma opasne igre.
Prema njegovim rečima, što se više pogoršava situacija između Rusije i Ukrajine, Rusije i NATO-a to su sve veće provokacije zapadnog bloka na ruskim granicama u različitim formama, uključujući i velike, višemesečne vojne vežbe „Nepokolebljivi branilac 2024“ u kojima učestvuje skoro sto hiljada NATO vojnika, dok „na ruskim granicama ‘grme’ topovi i bruje tenkovi“.
Deputat Državne dume iz regiona Krim, rezervni general-major Leonid Ivlev pojavljivanje borbenih aviona NATO-a u Crnom moru nazvao je izazovom.
Pojava „tajfuna“, koji prvi put prati američki izviđački avion iznad Crnog mora, predstavlja izazov, test naših slabosti, rekao je on. Kako je dodao, saradnja Zapada u vojnoj industriji prerasla je u saradnju u podršci Kijevu i on veruje da će se broj takvih letova povećati, pa se to mora uzeti u obzir u borbenom radu.
Rusija čini sve da zaštiti svoje granice, a jedna od mera je stalno patroliranje iznad Crnog mora aviona MiG-31 opremljenim raketnim hipersoničnim sistemima „kinžal“. Takve mere su preuzete još u oktobru po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je istakao da „to nije pretnja miru, već bezbednosna mera“.
Ruski eksperti objašnjavaju da je taj korak napravljen na osnovu trenutne situacije u ovom regionu, u zoni specijalne vojne operacije, i to, kako navode, može da deluje otrežnjujuće za potencijalne protivnike. To je, kako kažu, ozbiljno oružje koje je praktično neoborivo – leti brzinom od devet maha i ima domet veći od hiljadu kilometara.
Pogledajte i:
Mig-31 - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
RUSIJA
Putin upozorio: "Kindžali" čuvaju Crno more /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala