- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak kreirao revoluciju u tenisu

© AP Photo / Trevor CollensNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, zajedno sa organizacijom PTPA osmislio je program za medicinsku pomoć svim teniserima i teniserkama. Cilj da je prvi i 101. teniser sveta dobiju jednaku uslugu.
Svi teniseri i teniserke imaće pristup besplatnoj medicinskoj usluzi u okviru programa koje je pokrenulo Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) čiji su osnivači Novak Đoković i Vasek Pospišil.
Program nosi naziv „MedNet“ i povezuje igrače sa globalnom mrežom stručnjaka s obzirom na to da teniseri nemaju zdravstvenu zaštitu kao ostali sportisti.
Povodom osnivanja novog programa oglasio se i Dominik Tim, austrijski teniser, koji je istakao da bi njemu značilo da je ovakav program postojao 2021. godine kada je on imao problema sa zglobom.
„Morao sam da se snađem sam i ako nikada ranije niste imali takvu povredu, uvek je teško jer prirodno nemate kontakte sa najboljim lekarima. Imao sam sreću da sam na kraju preko nekoliko veza upućen specijalisti. Takođe sam imao sreću što mi je moj partner Redbul pružio vrhunsku podršku. Ali samo nekolicina ima ove okolnosti, a za igrače koji nemaju, lekar koji je obezbedio PTPA je ogromna pomoć“, rekao je Tim.
PTPA je poslednjih 18 meseci razgovorao sa igračima o problemima, a ispostavilo se da su najčeščći oni koji se tiču zdravstvenih uslugai putovanja.
MedNet uslugu, koja je dostupna svim igračima, nadgledaće inauguracioni medicinski direktor udruženja, Robi Sika. Dežurna telefonska linija će biti dostupna igračima tokom cele godine, omogućavajući im da istupe sa medicinskim problemima, zatraže mišljenja ili nezavisna sekundarna mišljenja pored saveta koje dobijaju od lekara tura. Osim što mogu da rade direktno sa Sikom, igrači takođe mogu pristupiti njegovoj smart platformi, koja će pružiti savete za zdravlje po meri.
U slučaju specifičnih povreda, Sika će uputiti igrače lekaru u svojoj mreži i obezbediti da dobiju brze sastanke.
„Radi se o tome da igrač broj jedan, broj 10 i broj 200 budu jednaki u pristupu nezi. To govori da muškarci i žene dobijaju istu negu. To je isti medicinski direktor i to ne vidimo u VNBA, NBA ili mnogim drugim sportovima“, rekao je Sika.
Izvršni direktor PTPA Ahmad Nasar rekao je da će usluga omogućiti igračima da održe vezu sa lekarima koji imaju dokazanu stručnost u specijalističkim oblastima zdravstvene zaštite.
„Ako igrač povredi zglob na turniru, oni bi odmah posetili lekara na licu mesta. Nakon toga napuštaju grad na kojem se igra turnir da bi se vratili kući. U ovom trenutku, igrači su sami i neće ići kod tog doktora do sledeće godine. Možda će tražiti od agenata ili drugih igrača da ih preporuče specijalistima za zglobove – možda se neko bavio nečim sličnim u prošlosti? Umesto da zavisi od anegdotskih saveta, MedNet će obezbediti resurse i podatke koji će pomoći igračima u vođenju“, rekao je Nasar.
Zamenik izvršnog direktora PTPA Romen Rozenberg ukazao je na to da često probleme mogu da imaju i igrači iz samog vrha.
„Igračiimaju pristup određenom nivou nege, ali realnost je da čak ni Novak Đoković i Janik Siner nemaju sve specijaliste pri ruci. Oni mogu zadobiti povredu koja je toliko specifična da nemaju pristup tome... na donjem kraju rang-liste, oslanjaju se na lokalne lekare i nemaju pristup istom nivou saveta, pa mi izjednačavanje terena“, zaključio je Rozenberg.
Ovaj program je samo još jedan dokaz koliko je Đoković posvećen organizaciji.
Aleksandar Bublik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2024
SPORT
Saša brani ruskog kolegu: „Ne možemo da izbacimo Andreja – možemo da izbacimo sudije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala