- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Može doći do sukoba članica EU zbog deficita vode

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Među zemljama Evropske unije može doći do sukoba zbog deficita vode, navodi se u poverljivom dokumentu Evropske komisije, koji citira Politiko.
U dokumentu se ističe da tendencija nedostatka vode raste, a do kraja stoleća česte suše prete da smanje ekonomski rast EU za 7 odsto.
U dokumentu se naglašava da deficit vode stvara rizike u gotovo svim aspektima životima: hrani i pijaćoj vodi, infrastrukturi, ljudskom zdravlju i glavnim vidovima ekonomske delatnosti.

„Ovi rizici se mogu pojaviti u različitim formama, od kojih neki obuhvataju jačanje konkurencije kad su u pitanju vodni resursi među sektorima i vidovima korišćenja, uključujući potencijalni rizik od sukoba unutar u između država članica zbog prekograničnih vodnih resursa“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se takođe navodi da su tako česte pojave kao što su poplave i suše već postale jedna od klimatskih pretnji, sa kojima se suočava Evropa.
Prema proceni Evropske komisije, „postoji 36 ključnih rizika po Evropu, neki od kojih su već na katastrofalnom nivou i imaju visoki stepen hitnosti“.
U nekim zemljama EU već se vode sporovi zbog vodosnabdevanja.
Katalonija u Španiji koja je nastradala usled suša, pokušava da ubedi centralnu vladu zemlje da preusmeri vodu iz reke iz susednog Aragona.
U Francuskoj je prošle godine došlo do sukoba zbog planova stvaranja novih rezervoara za vodu.
Evropska komisija poziva članice da ubrzaju pripremu za borbu protiv klimatskih promene, navodeći da veoma kasne u odnosu na planove. Usled promene klime, EK očekuje veći broj prirodnih nesreća kao što su suše, poplave, šumski požari, ekstremne vrućine, kao i epidemije, propadanje useva i oštećenje infrastrukture.
Klimatske promene, prema konzervativnoj proceni EK mogu da smanje ekonomski rast unije za 7 odsto do 2100. godine.
Prema podacima EK za 2019. godinu, više od trećine (38 odsto) stanovnika država EU suočilo se sa nestašicom vode. Godišnje, suša košta evropsku ekonomiju od 2-9 milijardi evra.
Uopšteno, veliki deo zemalja članica EU ima dovoljno vodnih resursa, ali suše postaju sve češće, pre svega su karakteristične za jug i zapad zemlje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala