- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Ako pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba ne počnu, doći će do još veće krize

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2024
Pratite nas
Kina podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije koju podržavaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na konferenciji za novinare u Pekingu.
„Pregovori su fundamentalna osnova koju Peking promoviše u cilju političkog rešavanja ukrajinske krize“, istakao je ministar.
Vang Ji je ocenio da „ukoliko mirovni pregovori ne počnu, nerazumevanje i netačne procene će se akumulirati i preklapati, što će dovesti do još veće krize“.
Prema njegovim rečima, probleme treba rešavati uzimajući u obzir „razumne zabrinutosti svih strana, jer u tom slučaju Evropa će definitivno moći da stvori uravnotežen, efikasan i održiv bezbednosni sistem“.
Podsetimo, Kina je u februaru prošle godine predstavila plan od 12 tačaka i pozvala na pregovore i sveobuhvatni prekid vatre i pregovore, što je Rusija pozdravila, navodeći da je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim sredstvima, dok je Zelenski pozdravio neke elemente kineskog predloga za prekid vatre, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude pokretač mirovnog plana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala