- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje Beogradski festival igre: Ceo svet igraće pred srpskom publikom

© Tanjug / Vladimir ŠporčićGlavnom programu prethodi performans „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ francuskog umetnika Joana Buržoe
Glavnom programu prethodi performans „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ francuskog umetnika Joana Buržoe - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Pod sloganom „Savršene različitosti“ od 7. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu biće održan 21. Beogradski festival igre.
Ljubitelji savremene igre imaće priliku da vide nastupe umetnika iz Francuske, Italije, Švedske, Irske, Kanade, Australije, Srbije, Amerike, Kine, Nemačke, Izraela, Češke i sa Malte.
Grčki koreograf i reditelj, aktuelni direktor Nacionalnog baleta u Atini, Konstantinos Rigos otvoriće Beogradski festival igre u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde 9. marta nastupom Kompanije igre Opere Geteborga zvanično započinje program ovogodišnjeg festivala.
Glavnom programu prethodi performans „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ francuskog umetnika Joana Buržoe, 7. i 8. marta u beogradskom bioskopu „Balkan“.

Hrabro nadmašiti sebe

„Iza Beogradskog festivala igre je preko 500 izvedenih koreografskih radova i dve decenije ozbiljnih rezultata, a 21. izdanje ima zadatak da bude različitio od svega što nas okružuje, ali i od samog sebe, da iskorači hrabro i nadmaši sebe“, rekla je direktorka festivala Aja Jung.
Napomenuvši da će na programu festivala biti 32 predstave, Jung je naglasila da će „ceo svet igrati pred našom publikom“ i najavila da će 22. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nastupiti Viktorija i Aurelija Čaplin, ćerka i unuka čuvenog komičara Čarlija Čaplina, sa predstavom „Zvono i čini“.
Kompanija igre Opere Geteborga gostovaće 9. i 10. marta u Srpskom narodnom pozorištu sa komadima „Proklizavanje“ Damjana Žalea i „Saaba“ u koreografija Šaron Ejal.
Balet Toskane iz Firence dolazi sa predstavom „Crvene cipelice“ Filipa Kraca (11. mart, Pozorište na Terazijama), trupa „Kid Pivot“ iz Vankuvera izvešće 14. i 15. marta u Srpskom narodnom pozorištu komad „Skupština“ Kristal Pajt, a italijanska MM kompanija igre predstaviće 16. i 17. marta u Pozorištu na Terazijama koreografije Enrika Morelija i Maura Bigoncetija.
Vodeći češki pantomimičar Radim Vizvari nastupiće 19. i 20. marta u Bitef teatru, Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostuje 24. marta u Pozorištu na Terazijama, a Kompanija „Dewey Dell“ iz Čezene 25. i 26. marta u Pozorištu „Duško Radović“.
Trupa „Komoko“ iz Firence izvešće 28. marta u Zvezdara teatru koreografiju „Lutak“ Sofije Napi, iz Australije 29. marta u bioskop „Balkan“ dolazi cirkuska trupa „Gravity & Other Myths“, a Balet Visbadena predstaviće 30. marta u Narodnom pozorištu komade Marka Gekea i Martina Arijaža.
Koreograf iz Tel Aviva Majkl Getman predstaviće svoje delo „Najvažnije stvari“ 31. marta u Bitef teatru, a Una Doerti iz Belfasta 3. aprila i Ateljeu 212 koreografiju „Mornarsko plavo“.
Sidnejska kompanija igre dolazi sa koreografijom Rafaela Bonačela (5. i 6. april, Narodno pozorište), a Festival igre ugostiće i njujoršku kompaniju šangajske plesačice i koreografkinje Jue Jin (8. april, Zvezdara teatar), dok su za kraj manifestacije planirana dva nastupa Nacionalne kompanije sa Malte 9. i 10. aprila u Bitef teatru.
U program Beogradskog festivala igre uvrštena je i predstava Baleta Narodnog pozorišta „Infinitas“ koju će publika moći da pogleda 27. marta na sceni nacionalnog teatra.
Pepeo - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2020
Šantala: Korona nas je vratila bazičnim vrednostima života
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala