- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nemačka ministarka za specijalne namene doliva ulje na vatru – svi mogu da se osamostale osim Srba

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Analena Berbok je sebe isprofilisala kao ministra spoljnih poslova sa nekom vrstom specijalne namene, a njena izjava u Sarajevu o „secenjionizmu“ ne samo da nije srećna, nego je više dolivanje ulja na vatru, koje je već prilično počelo da se dimi, smatra diplomata Vladislav Jovanović.
Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok tokom posete Sarajevu i susreta sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem posebno je govorila o „secesionističkom narativu“ koji je pripisala Republici Srpskoj.
„Vi ste ovde osetili da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica“, rekla je šefica diplomatije zemlje koja je podsticala secesionizam kosovskih Albanaca a sada zdušno podržava lažnu državu Kosovo.

Iritantni jezik Berbokove – kontinuitet nemačke politike

Analena Berbok je na iritantan način okrenuta protiv Rusije a istovremeno nastavlja da govori jezikom kog smo slušali 35 godina, pre svega iz Nemačke, kaže za Sputnjik diplomata Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije. Jer ujedinjena Nemačka je razjedinila bivšu SFRJ aktivno se mešajući u njene odnose i forisrajući priznanje Slovenije i Hrvatske kod svojih saveznika, čak i putem ultimatuma, dodaje Jovanović.
„Istovremeno Namačka je bila jedna od najangažovanijih zemalja u pripremanju terorističkih aktivnosti tzv. UČK na Kosovu i Metohiji. I sve vreme ih podržavala kao nevinu stranu, iako je nevina strana bila država Srbija, odnosno Jugoslavija u kojoj je jedna nacionalna manjina koja nema pravo na samoopredeljenje htela da se za to izbori na neprihvatljiv, teroristički način. I to nije bilo dovoljno Nemačkoj nego je prekršila sopstveni Ustav i zajedno sa 18 drugih članica NATO izvršila oružanu agresiju na SRJ, odnosno Srbiju, navodeći Kosovo kao razlog za to.“
Tu je Nemačka prekršila ne samo svoj Ustav nego i stav kog su imale zemlje pobednice Drugog svetskog rata da Nemačka više nikad ne sme biti pretnja ni za jednu zemlju, dodaje Jovanović.

Nametanje volje zapada u Bosni

A sada nemačka ministarka spoljnih poslova koja otvoreno pristrasnim jezikom pokušava da nametne nemačku i zapadnu političku volju stanovništvu BiH. Posebno onom delu koji je izložen ogromnim pritiscima da napusti dejtonski model zajedničke države i prihvatanja unitarističke BiH pod dominacijom Bošnjaka.
„To nije doprinos miru niti rešavanju problema na principijelan i pravedan način na osnovama međunarodnog prava. A Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum i kao takav nezaobilazan u sređivanju situacije u BiH. Jedina strana koja to otvoreno izaziva i pokušava da menja je bosanska muslimanska strana, uz saučesništvo i pomoć drugih, uključujući i Saveznu Republiku Nemačku. Na kraju, predstavnik OHR gospodin Šmit je Nemac a on nema pun legitimitet jer ga nije odobrio Savet bezbednosti.“

Besmislice vodećeg antiruskog jastreba

Jovanović ističe da je jezik Analene Berbok sve samo ne diplomatski i podseća da je pre mesec dana dala javnu izjavu da je Nemačka u ratu sa Rusijom, što je besmislica.
„Ali to su sve provokativne izjave koje imaju neki smisao ako se povežu sa raznim njenim sličnim izjavama, uključujući i ovu datu u Sarajevu gde ona ne smiruje, nego potpaljuje vatrice gde postoje. I ne deluje kao mirovni faktor već kao zainteresovana strana da se stvari, recimo u BiH, reše na način kako to odgovara Nemačkoj i zapadnim faktorima u celini, a to je da se umesto Dejtonskog mirovnog sporazuma koji bi se polako sklonio sa scene, stvori novo stanje koje bi bilo drugo ime za dominaciju zapadnih sila nad BiH kao celinom.“
Berbokova u Sarajevu nije propustila priliku da se ostrvi na „ruski uticaj“ u BiH i tako je potvrdila da je jedan od najvećih antiruskih jastrebova na Zapadu, mada joj se u poslednje vreme pridružio i francuski predsednik Emanuel Makron, ocenjuje Jovanović.

Glasnogovornik politike sile

Ona je očigledno među najdoslednijim u davanju izazivačkih i potpaljivačkih ocena u vezi sa situacijom u Ukrajini i odnosa sa Rusijom, ali kao što vidimo, i u vezi sa Balkanom. Jer otvoreno se govori da ostatak Balkana koji je u tzv. sivoj zoni mora što pre biti integrisan u tzv. zapadni blok, zato što je to odlučio taj blok a ne zato što to odgovara narodima Zapadnog Balkana.
„To direktno tangira Srbiju koja insistira na svojoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti i nema nameru da se povija pod bilo čijim pritiscima. A izjave koje dolaze iz Nemačke i drugih zemalja Zapada pokazuju da oni i dalje nastavljaju sa politikom pritisaka i čak sa skraćivanjem rokova kad bi ti pritisci trebalo da daju rezultat. Nema više čekanja na duži rok nego ti rokovi postaju sve kraći. A to je opet deo i nervoze, i samouverenosti tzv. zapadnih sila kad se postavljaju prema drugim stranama koje drže do svog stava i nisu spremne da slede njihova stav“, zaključio je Jovanović.
Pogledajte i:
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
REGION
Dodik: Pregovarački status gotova stvar, Berbokova skuplja poene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala