- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Putin je pobednik u trgovinskom ratu Poljske i Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Pšenica
 Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Trgovinski sukob između Poljske i Ukrajine ide na ruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, pritom, nije on izazvao tu situaciju, piše list „Politiko“.
„Jedini pobednik trgovinskog rata između dva saveznika je Putin, s obzirom da on projektuje moć Rusije kao vodećeg svetskog izvoznika žita“, navodi se u članku.
Zbog složene situacije na granici, u Ukrajini su počeli da ukoravaju Poljsku što blokira ukrajinsko žito, ali nesmetano propušta rusku robu vrednu milione evra. List navodi da je premijer Poljske Donald Tusk prošle nedelje pokušao da krivicu za probleme sa farmerima svali na Rusiju i pozvao je da se na nivou Evropske unije zabrani uvoz ruskog žita.
„Ne postoje dokazi u korist tvrdnje Tuska o tome da je za siromaštvo poljskih farmera kriv ruski ili čak ukrajinski uvoz. U januaru je Letonija tražila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u celom bloku, ali je doživela neuspeh, jer su druge zemlje izjavile da će ih to vrlo skupo koštati“, navodi se u materijalu.
U članku se napominje da ruski proizvodi, za razliku od energenata i neke druge robe koja se izvozi, ne potpadaju u zapadne sankcije. Zemlje Evropske unije kao što su Španija i Italija su i dalje veliki kupci, piše list.
Situacija na granici između Poljske i Ukrajine je zabila klin između zemalja i premijera Poljske postavila u neugodnu situaciju, zaključuje se u članku.
U Poljskoj se od februara održavaju veliki protesti farmera, koji zatvaraju puteve i prilaze na granici sa Ukrajinom. Njihov osnovni zahtev je da se prekine uvoz poljoprivrednih proizvoda iz susednih zemalja i odustane od ekoloških planova Evropske unije.
Pogledajte i:
Protest poljoprovrednika na traktorima u Poljskoj protiv agrarne politike EU - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2024
SVET
Poljski farmeri blokirali prelaz s Nemačkom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala