- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Gagauzije: Putin je podržao našu autonomiju i narod

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije razgovarao sa liderom Gagauzije
Predsednik Rusije razgovarao sa liderom Gagauzije - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je na marginama Svetskog omladinskog festivala sa liderom Gagauzije, autonomije na jugu Moldavije, Evgenijom Gucul.
„Na marginama Svetskog omladinskog festivala predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa mnom o regionalnoj i geopolitičkoj situaciji u čijem je epicentru Gagauzija. Prenela sam Putinu informacije o nelegalnim aktivnostima moldavskih vlasti koje nam se svete zbog našeg stava i odanost našim nacionalnim interesima“, rekla je Gucul.
Prema njenim rečima, Kišinjev korak po korak oduzima Gagauziji ovlašćenja, ograničava budžet, krši zakonita prava, provocira nestabilnost i u Gagauziji i čitavoj Moldaviji.
Putin je, kako je rekla, obećao podršku autonomiji i gagauskom narodu u borbi za zakonita prava i poziciju na međunarodnoj sceni.
U proleće prošle godine u Gagauziji su održani izbori za lidera regiona a pobedila je Gucul kao kandidat partije „Šor“. Moldavske vlasti su tu partiju u junu proglasile za antiustavnu i optužile je za saradnju s Rusijom.
Posle izbora centralne vlasti su počele da vrše pritisak na region.
Gagauzija je autonomija na jugu Moldavije koja se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok se zvanični Kišinjev zalaže za evropske integracije. U februaru 2014. godine je održan referendum na temu pravca u spoljnoj politici zemlje. Više od 98 odsto je glasalo za integraciju Moldavije u Carinsku uniju.
Gucul je u radnoj poseti Rusiji tokom koje se sastala i sa predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko i drugim predstavnicima Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala