- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Inflacija u februaru u Srbiji dodatno usporila

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se u Srbiji i u ovoj godini nastavlja snažan pad inflacije i da je međugodišnja inflacija u januaru smanjena na 6,4 odsto.
„Naša procena je da je inflacija u februaru i dodatno usporila na oko 5,5 odsto međugodišnje“, rekla je ona na stručnoj konferenciji u centralnoj banci Srbije „Instant plaćanja, globalna inspiracija“.
Navela je da se nastavlja sa opreznim analizama domaćih i međunarodnih faktora i kako je naglasila NBS je spremna da dodatno deluje ukoliko to bude potrebno.
„NBS je više od decenije održavala stabilnost deviznog kursa kroz pravovremene, objektivne intervencije na deviznom tržištu u oba smera, čime je doprinela ne samo nižoj baznoj inflaciji, već i očuvanju poverenja u poslovno i investiciono okruženje“, rekla je Tabakovićeva.
Prema njenim rečima, stabilan kurs je ključni element monetarne i finansijske stabilnosti u Srbiji i ima važnu ulogu u stvaranju povoljnog okruženja za privrednike i građane.

Visoke devizne rezerve

Ona je naglasila i da su visoke devizne rezerve temelj otpornosti zemlje na međunarodne poremećaje i da će NBS i dalje ostati posvećena čuvanju stabilnosti dinara prema evru kao osnovu makroekonomske stabilnosti.
Guvernerka centralne banke Srbije je podsetila i da su za razvoj privrede kao i platnog ekosistema od ključne važnosti stabilni i predvidivi uslovi poslovanja koji se ogledaju u kretanju makroekonomskih indikatora.
„Uprkos izazovima koje nosi globalna neizvesnost, NBS je pažljivo odmeravala svoje odluke, postepeno pooštravala monetarnu politiku u borbi sa inflacijom koristeći sve raspoložive instrumente i doprinoseći na taj način očuvanju ukupne makroekonomske stabilnosti u zemlji“, rekla je ona.
Dodala je da je bez obzira na „višedimenzionalnu krizu i kada se mnoge razvijene zemlje bore sa recesijom“, Srbija uspela da očuva ekonomski rast i zabeleži rast zaposlenosti.
„Nakon dostizanja vrhunca inflacije u martu prošle godine, ona se od tada nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji i nastavak njenog smanjenja očekujemo i u narednom periodu. Padu inflacije u velikoj meri je doprinela monetarna politika odmerenim, ali pravovremenim povećanjem kamatnih stopa, što je povoljno uticalo i na stabilizaciju inflacionih očekivanja“, rekla je Tabakovićeva.
Podsetila je i da je centralna banka Srbije operater šest platnih sistema i da je svojim aktivnostima obezbedila pouzdanost njihovog rada, kao i sigurnost i efikasnost izvršavanja platnih transakcija u tim sistemima.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala