- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dvadeset hiljada NATO vojnika, 100 borbenih aviona i 50 ratnih brodova na ruskim granicama

© AFP 2023 / Wojtek RadwanskiNATO vojne vežbe "Steadfast Defender-24"
NATO vojne vežbe Steadfast Defender-24 - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2024
Pratite nas
Na ruskim granicama startovale su velike NATO vojne vežbe „Nordijski odgovor“ za koje Moskva upozorava da povećavaju rizik od vojnih incidenata. Manevri, u kojima učestvuje 20 hiljada vojnika i teško naoružanje, odražavaju agresivno ofanzivnu strategiju NATO-a, stvaraju pretnje i vode ka eskalaciji.
Sa stanovišta obezbeđivanja odbrambene sposobnosti Rusija prati dešavanja na njenim granicama i preduzela je sve neophodne mere.
Ruski eksperti ističu da ovakvim manevrima alijansa želi da dovede svoje severno krilo u stanje borbene gotovosti, uvežbava prebacivanje američkih trupa u Evropu i istovremeno pokušava da skrene pažnju Moskve sa ruske specijalne vojne operacije.
Sudeći po scenariju, borbena obuka se izvodi zbog takozvane ruske pretnje. Iako Rusija nikome ne preti, Zapad teži sopstvenim ciljevima i nastavlja da se poigrava idejom o ruskoj invaziji. NATO-u je to potrebno da vežbe predstavi kao navodno odbrambene, ali ovakvi manevri su posebno usmereni na ofanzivna dejstva. U stvari, alijansa razrađuje provokacije i agresivne planove, koje bi rado organizovala u blizini ruskih granica, ističu stručnjaci.
„Ovo je prva NATO vežba koja se održava u Finskoj posle mnogo decenija. Finska nije bila članica NATO-a i tek nedavno mu je pristupila. Svrha ovih vežbi je da pokažu svoju moć i snagu i da zastraše Rusiju, da pokažu da se neka vrsta pretnje bezbednosti Ruske Federacije može stvoriti i na severu. Stoga, osim nekakvih demonstrativnih i militantnih ciljeva koji pokušavaju da zastraše Rusiju, ne vidim rezultat ovih vežbi. Ovi manevri su u suprotnosti sa politikom koju vodi Rusija na severu i suprotne su našim mirovnim predlozima, i našem prijateljstvu sa Finskom, koje gajimo nekoliko decenija“, kaže ruski vojni ekspert Andrej Golovatjuk.
Vežbe, koje će trajati do sredine marta, održavaju se u severnim regionima Norveške, Švedske i Finske. U manevrima, koji se odvijaju na kopnu, moru i u vazduhu, učestvuju oružane snage iz 13 zemalja, oko 50 ratnih brodova, podmornica i amfibijskih plovila, najmanje 100 borbenih aviona i nosača aviona i hiljade vojnika koji će na kopnu koristiti artiljerijske sisteme, tenkove, borbena vozila i drugo teško naoružanja.
Zajednička odbrambena NATO vežba ranije je bila poznata pod nazivom „Hladni odgovor“ i održavala se svake druge godine u Norveškoj, ali nakon ulaska Finske u severnoatlantski savez i u očekivanju da se Švedska uskoro pridruži NATO-u, vežbe su preimenovane u „Nordijski odgovor“, u čast novih članica.
U manevrima učestvuju i vojnici iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Belgije i Kanade.

Amerika militarizuje Evropu

Ruski eksperti ukazuju na to da ovi manevri ne doprinose povećanju bezbednosti u regionu, već naprotiv - stvaraju tenzije, jer „gde god da su Sjedinjene Države tu se uvek nešto kuva i sprema za rat“.
Ocene su i da je ovde uglavnom reč o prebacivanju američkih trupa na Stari kontinent. To jest, razrađuje se logistika, tehnologija, taktika i strategija za preraspoređivanje američkih trupa u Evropi, dok sve ostale vojske NATO-a deluju kao podrška.
„Svaka vežba je obuka za akcije vojske. Dakle, jasno je da će se tokom ovih manevara uvežbavati logistika, uvežbavati neka borbena dejstva, razna pitanja borbene podrške. Videćemo kako će se ove vežbe završiti. Najvažnije je da se Amerikanci i vojska NATO-a tu ne smrzne, jer je bilo slučajeva da se vojska smrzla samo zato što uniforma nije odgovarala sezoni, pa su te vojne vežbe prekinute“, kaže Golovatjuk.
Ruski eksperti napominju da je u senci „antiruske histerije“ na Zapadu predloženo stvaranje arktičkog NATO-a, koji bi se sastojao od zemalja čije se teritorije nalaze na arktičkim geografskim širinama. Ulaskom Finske i Švedske u blok može se konstatovati da se to, zapravo, već dogodilo.
Sjedinjene Države u okviru manevara uvežbavaju i svoja dejstva u vojnim bazama u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, koje su, zahvaljujući bilateralnim sporazumima sa Vašingtonom, zapravo pod njegovim vojnim rukovodstvom. Prema rečima vojnih stručnjaka, akcenat je na prednjem krilu Švedske i Finske – baze tih zemalja su potrebne za stacioniranje naprednog protivraketnog i protivvazdušnog naoružanja, udarnih sistema, uključujući i avijacione. Činjenica je da mreža aerodroma u ovim zemljama omogućava kontrolu arktičkog kruga.

Rusija će odbiti svaku pretnju

Golovatjuk smatra da uprkos svemu neće doći do nekakvih većih incidenata, ali se mogu očekivati „manje pogranične provokacije“.
Moskva budno prati ove vojne vežbe i, ako zatreba, ima spreman odgovor na militarističke akcije Severnoatlantske alijanse. U tom kontekstu, Rusija je već ojačala i nastavlja da jača svoje severno krilo, povećala je broj vojnih baza i jedinica, broj trupa i rasporedila odbrambena i udarna sredstva. Pored toga, ukazom predsednika Vladimira Putina, krajem februara je stvoren Lenjingradski vojni okrug.
Golovatjuk napominje da su svi dosadašnji potezi NATO-a primorali Rusiju da preuzme sve neophodne mere radi zaštite svojih granica i svoje bezbednosti.
„Osnovali smo Lenjingradski i Moskovski vojni okrug u zapadnom pravcu, s obzirom na pretnje koje nam dolaze od zemalja koje su tek ušle u NATO, iz severnih zemalja. Prema tome, mere će biti adekvatne, a biće stvorena i takva vojna grupacija koja će moći da odbije napad na našu zemlju“, kaže ekspert.
Rusija ima kopnenu granicu sa Finskom i Norveškom i morsku granicu sa Švedskom.
Finska, koja sa Rusijom deli 1.340 kilometara granice, pridružila se NATO-u u aprilu prošle godine, dok će se susedna Švedska u martu priključiti tom vojnom bloku kao njegova 32. članica.
Inače, „Nordijski odgovor 2024“ deo je manevara „Nepokolebljivi branilac 2024“– najvećih vojnih vežbi NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, u kojima učestvuje 90 hiljada vojnika iz 31 zemlje-članice te alijanse, kao i buduća članica - Švedska.
Scenario tih manevara uključuje ruski napad na savezničku teritoriju, što bi pokrenulo član 5 NATO ugovora, koji predviđa kolektivnu odbranu.
Manevri „Nepokolebljivi branilac 2024“ počeli su krajem januara i trajaće do maja.
Vojnici tokom zajedničkih vežbi Ukrajine i NATO zemalja Rapid Trident-2021 na poligonu Javoriv u oblasti Lavov. - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Imate li minut?
NATO samo vežba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala