Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević: U Vladi će biti i aktuelnih i novih ministara

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar odbrane Miloš Vučević
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da će lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" za desetak dana obavestiti predsednika i javnost o predlogu za mandatara.
"Onda po dobijanju mandata, odnosno po određivanju mandatara od strane predsednika Republike, videćemo sastav nove vlade. Ona će biti svakako jedna sinergija i politike i struke, struke - svega onoga što mora da čini izvršnu vlast i što može da donese konkretne rezultate na sprovođenju politike s kojom smo se kandidovali i pobedili", rekao je Vučević za Tanjug.
Okosnica vlade, prema njegovim rečima, treba da bude program "Skok u budućnost - Srbija 2027", dodajući da su i personalna rešenja uslovljena tim programom.
"Ne želim da simplifikujem taj proces, jasno mi je da su medijski najatraktivnija kadrovska rešenja, ali ako ne postavimo stvari na pravo mesto, neće biti rezultata", rekao je Vučević.
Kako kaže, važno je da tim bude kompaktan i da se unese nova energija.
"Vlada će imati ljude koji su bili u vladi, neki od njih, a imaće itekako ministre koji nisu danas ministri", naveo je Vučević.
Na pitanje šta će biti presudno i za odabir ministara, Vučević je rekao da tim mogu da čine oni koji mogu da donesu novu energiju i odvažnost da se realizuje sve ono što treba da se uradi do 2027. godine.
"Ako ja smem da dodam: i ko je čvrsto patriotski nastrojen i ko gleda isključivo interese Srbije", poručio je Vučević.
Kaže da je to, po njemu, prioritet, dodajući da je loše za Srbiju i njene građane to kada neko više vodi računa o nekim drugim zemljama ili organizacijama nego o svojoj državi, da bi se dopao nekome spolja.
"Nažalost, imamo toga u političkom životu, pa i u Srbiji. Nažalost, neki ljudi koji dobiju veliku šansu misle da treba se dodovoravaju nekim drugim državama, a ne da vode računa o državnom i narodnom interesu", rekao je Vučević.
On je ocenio da je vlada, sada u tehničkom mandatu, dobro radila svoj posao i da je Ana Brnabić bila sjajan premijer u tri mandata u gotovo sedam godina i da je ostvarila sa svojim timom ozbiljne rezultate.
Vučević je i istakao da smatra da je tokom vremena provedenog na mestu ministra odbrane u fokus javnosti vratio ozbiljne teme, te poručio da će onaj ko ga nasledi na mestu šefa ovog resora imati pred sobom mnogo zadataka i obaveza, ali i "dobrih izazova".
"Mislim da nema ništa lepšeg nego raditi na jačanju odbrane ili odbrambene moći svoje države", rekao je on.
Kada je reč o tome koju će funkciju obavljati u novoj vladi, Vučević je naveo da je sve stvar dogovora unutar stranke, ali da smatra da to nije ključno pitanje kojim bi trebalo da se bave.
"Mislim da je ključno da li će vlada biti tim ili skup pojedinaca. Ako to bude skup pojedinaca, onda nemate rezultata", rekao je Vučević.
On je istakao da će se to pitanje razrešiti do petog ili šestog maja, a da je SNS spreman da brzo nastavi sa radom, tačnije da se izaberu predsednik Narodne skupštine i skupštinski organi.
"Da tada dobijemo mandat, a naša lista je tražila mandat za sastav vlade. Odnosno, mi ćemo predložiti predsedniku ime koje bi trebalo da dobije od njega mandat za sastavljanje vlade, zatim idemo u predstavljanje programa vlade i naravno i kadrovskih rešenja. Tako da nas očekuje dinamičan mart i april, politički gledano", rekao je on.
On je ponovio da se beogradski izbori ponavljaju zato što, kako je objasnio, formiranje gradske vlasti nije pitanje matematike, već politike. i da to znači da su toj vlasti neophodan i potpuni legalitet i legitimitet.
Vučević je rekao da je nosilac liste na "Mi-glas iz naroda" na beogradskim izborima Aleksandar Jerković bio spreman da ide u koaliciju sa njima, ali ne i ostali sa te liste, zbog čega to donosi jedan teret po pitanju legitimiteta takve vlasti.
On je dodao da zbog ovakvog razvoja situacije trpe svi, jer Beograd već pet meseci funkcioniše pod privremenim organom, a da će tako ostati sve dok se potpuno ne završi proces formiranja vlasti.
Kada je reč o samim izborima, Vučević je istakao da očekuje rovovsku bitku između dva bloka, jednog oko SNS-a i drugog koja se prostire "od krajnje levice do krajnje desnice".
"Svi protiv (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića, svi protiv SNS-a. Jedini smatraju je Kosovo nezavisno, jedini da treba da smo danas u Prizrenu, jedini da Republika Srpska treba se otcepi, drugi da je genocidna tvorevina. Svi će ponuditi neki odgovor građanima koji može da im se dopadne, da bi bili protiv Vučića", rekao je Vučević.
On se osvrnuo i na pitanje Republike Srpske i istakao da je ona deo slobodarske politike i entiteta u okviru BiH koje je odraz borbe Srpskog naroda za slobodu i za pravo na samopredeljenje.
"To je nešto što garantuje i stvara osećaj sigurnosti za Srpski narod. Ukidanjem Republike Srpske vi poručujete Srbima da nisu ravnopravni i jednaki", rekao je on.
Vučević se osvrnuo i na ideju uvođenja vojnog roka, naglasivši da postoji nekoliko opcija za rešenje tog pitanja, ali da će o tome odlučiti nova vlada.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala