- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Huti - Sputnik Srbija

UŽIVO Huti izvršili napad raketama i dronovima na dva američka razarača u Crvenom moru

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa – 151. dan. Nastavljaju se izraelske operacije širom Pojasa Gaze. Huti izvršili napad raketama i dronovima na dva američka razarača u Crvenom moru. Izrael odobrio isporuke humanitarne pomoći Gazi morskim putem
Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je poslednja 24 sata ubijeno 97 Palestinaca, a ranjeno 123.
Palestinski zvaničnici saopštili su da je u izraelskom vazdušnom napadu na grad Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, ubijeno najmanje 17 osoba.
Delegacija Hamasa, na poziv posrednika, zadržaće se još danas na pregovorima o privremenom primirju u Pojasu Gaze, koji se održavaju u Kairu, saopštio je zvaničnik te palestinske grupe. Prethodno je Rojters preneo da su pregovori u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika prekinuti bez postignutog dogovora o primirju tokom Ramazana, koji počinje 10. marta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:58 05.03.2024
20:56 05.03.2024
Izrael odobrio isporuke humanitarne pomoći Gazi morskim putem
Prvi put od upada Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra i početka rata u Pojasu Gaze, Izrael će dozvoliti da humanitarna pomoć uđe u tu palestinsku enklavu preko mora, preneli su izraelski mediji.
Ujedinjeni Arapski Emirati će finansirati pošiljke humanitarne pomoći, koje će iz te zalivske države biti najpre transportovane na Kipar, gde će izraelski zvaničnici sprovesti inspekciju tereta, a odatle će brodovi ploviti za Gazu i iskrcati pomoć, navodi se u izveštajima, prenosi Rojters.
Prvi konvoj krenuće na Kipar narednih dana uz očekivanje da će stići do Gaze na početak muslimanskog praznika Ramazana, svetog meseca koji se obeležava od 10. marta, a u nekim državama od 11. marta, prenosi britanska agencija.
19:05 05.03.2024
Blinken: Na Hamasu je da prihvati trenutni prekid vatre sa Izraelom
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Hamas da prihvati "trenutni prekid vatre" sa Izraelom, pošto su se pregovori u Kairu između te grupe i egipatskih i katarskih posrednika približili kraju.
"Imamo priliku za trenutni prekid vatre koji može vratiti taoce kućama, što može dramatično povećati količinu humanitarne pomoći koja stiže Palestincima kojima je očajnički potrebna, a zatim i postaviti uslove za trajno rešenje“, rekao je Blinken tokom posete katarskog premijera šeika Muhameda bin Abdulrahmana Al Tanija Vašingtonu, preneo je Tajms of Izrael.
Blinken je kazao da je na Hamasu da donese odluke o tome da li je spreman da se angažuje u tom prekidu vatre. On je istovremeno pre sastanka sa Al Tanijem, pozvao Izrael da maksimalno upotrebi "sva moguća sredstva" za dopremanje humanitarne pomoći u Gazi, rekavši da je trenutna situacija u gusto naseljenoj enklavi neprihvatljiva i neodrživa, preneo je Rojters.
Blinken je, takođe, kazao da upravo sada postoji prilika da se postigne trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, ali da je odgovornost na palestinskoj militantnoj grupi da se uključi u te pregovore.
15:48 05.03.2024
Italija donele odlluku o učešću u misijama u Gazi i Crvenom moru
Na današnjem sastanku italijanskog Predstavničkog doma donete su odluke o učešću Rima u međunarodnim misijama, koje uključuju akcije u Gazi i misiji EU "Aspides" u Crvenom moru. Misija "Levante" ima za cilj "bavljenje potencijalnom eskalacijom sukoba između Izraela i Hamasa, uključujući i humanitarne intervencije u korist civilnog stanovništva te oblasti".
Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da se radi o diplomatskoj akciji radi stvaranja pomorskih koridora do luka u Pojasu Gaze, kako bi se promovisala koordinisana humanitarna inicijativa u cilju dostavljanja hrane i ostale pomoći stanovnicima te enklave.
"Vreme je sada, u perspektivi željenog prekida vatre", naglasio je Tajani. On je najavio sastanak sa predstavnicima Crvenog polumeseca i drugih humanitarnih organizacija za sledeću nedelju, iako nastavak finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) nije odobren na današnjem sastanku, prenosi RAI njuz.
Zarad zaštite i obnove slobode plovidbe u Crvenom moru tokom napada jemenskih Huta, Italija je zvanično odobrila evropsku misiju "Eunavfor Aspides".
Tajani je naglasio da ova misija ne predviđa isključivo preventivne udare, već da će italijanske snage biti ovlašćene za "vojne odgovore u cilju zaštite" trgovačkih brodova u toj regiji.
14:48 05.03.2024
Galant: Napadi Hezbolaha će naterati Izrael na vojnu akciju u Libanu
Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je danas specijalnom izaslaniku SAD za region, Amosu Hohštajnu, da kontinuirani napadi Hezbolaha na Izrael stvaraju mogućnost za izraelsku vojnu akciju u Libanu.
"Posvećeni smo diplomatskom procesu. Međutim, agresija Hezbolaha nas približava kritičnoj tački u donošenju odluka u vezi sa našim vojnim aktivnostima u Libanu", rekao je Galant.
Kako je navela kancelarija ministra odbrane, tokom sastanka u sedištu tog ministarstva u Tel Avivu, Galant je takođe upozorio Hohštajna da Hezbolah "gura strane u opasnu eskalaciju", piše Tajms of Izrael.
Galant i Hohštajn su razgovarali o svakodnevnim raketnim i napadima dronova od strane Hezbolaha, kao i o naporima da se postigne sporazum kojim bi se ta libanska grupa povukla sa granice i prekinula neprijateljstva.
Prekid vatre na granici bi takođe omogućio raseljenim stanovnicima severnog Izraela da se vrate svojim kućama, navodi se iz kancelarije ministra.
14:39 05.03.2024
Hamas još danas ostaje na pregovorima u Kairu
Delegacija Hamasa, na poziv posrednika, zadržaće se još danas na pregovorima o privremenom primirju u Pojasu Gaze, koji se održavaju u Kairu, saopštio je zvaničnik te palestinske grupe.
"Delegacija (Hamasa) će danas ostati u Kairu radi daljih razgovora, a očekuje se da će završiti ovu rundu kasnije u toku dana", rekao je zvaničnik Hamasa za Rojters.
Egipatska televizija Kahira izvestila je da su razgovori produženi na treći dan, ali je dodato da se pregovarači "suočavaju s poteškoćama".
Ranije danas, Rojters je preneo da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, vođeni u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika, prekinuti bez postignutog dogovora o primirju tokom Ramazana, koji počinje 10. marta.
13:35 05.03.2024
Prekinuti pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana
Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, vođeni u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika, prekinuti su danas bez postignutog dogovora o primirju tokom Ramazana, koji počinje 10. marta, prenosi Rojters.
Viši zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je za tu agenciju da je ta palestinska grupa predstavila svoj predlog o prekidu vatre posrednicima tokom dvodnevnih razgovora, kao i da su čekali odgovor Izraelaca, koji nisu prisustvovali razgovorima.
Naim tvrdi da izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne želi da dođe do sporazuma i dodaje da je sada na SAD na izvrše pritisak na izraelskog lidera.
Izraelski zvaničnici su rekli da Izrael nije poslao delegaciju na pregovore jer zahteva da Hamas predstavi spisak od 40 starijih, bolesnih i žena talaca koji će biti prvi oslobođeni u okviru primirja koje bi u početku trajalo šest nedelja, piše Gardijan.
Hamas u međuvremenu zahteva da se dozvoli ulaz humanitarne pomoći u Gazu i da se Palestincima koji su raseljeni iz svojih domova na severu enklave dozvoli povratak.
Naim je istakao da je nemoguće dostaviti traženi spisak bez prekida vatre, jer se, kako tvrdi, taoci nalaze u različitim delovima Pojasa Gaze.
Pregovori u Kairu su poslednja šansa da dođe do primirja od 40 dana, tokom kojeg bi desetine talaca bilo oslobođeno, a u Gazu bila dostavljena veća količina humanitarne pomoći, navodi Rojters.
12:42 05.03.2024
U izraelskom vazdušnom napadu na Kan Junis ubijeno najmanje 17 Palestinaca
Palestinski zvaničnici saopštili su da je u izraelskom vazdušnom napadu na grad Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, ubijeno najmanje 17 osoba.
Obližnja Evropska bolnica saopštila je danas da je primila 17 tela tokom noći, navodi AP.
Pripadnici palestinske Civilne odbrane objavili su video snimak spasilaca koji iz ruševina jedne kuće izvlače mrtve i ranjene ljude, uključujući i jedno dete.
11:08 05.03.2024
Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je poslednja 24 sata ubijeno 97 Palestinaca, a ranjeno 123.
Od početka sukoba u oktobru prošle godine u Pojasu Gaze ubijeno je 30.631 Palestinaca, a ranjeno 72.043, prenosi Tajms of Izrael.
09:57 05.03.2024
Gebrejsus: Deca umiru od gladi u severnoj Gazi
Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da deca umiru od gladi u severnoj Gazi, kao i da je do tih "mračnih nalaza" došlo nakon posete predstavnika agencije UN bolnicama Al-Avda i Kamal Advan tokom vikenda.
On je na društvenim mrežama napisao da je nedostatak hrane rezultirao smrću desetero dece i "teškim nivoima pothranjenosti", dok su zgrade bolnica uništene, prenosi Bi-Bi-Si.
Prema njegovim rečima, SZO je uspela da isporuči 9.500 litara goriva svakoj bolnici, kao i neke neophodne medicinske potrepštine, ali da je to "delić hitnih potreba za spašavanje života".
Gebrejesus je rekao da SZO apeluje na Izrael da obezbedi da humanitarna pomoć može da bude isporučena bezbedno i redovno.
"Civilima, posebno deci i zdravstvenom osoblju, hitno je potrebna veća pomoć. Ali ključni lek koji je potreban svim ovim pacijentima je mir. Prekid vatre", naglasio je Gebrejesus na društvenoj platformi X.
Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas izvestilo je u nedelju da je najmanje 15 dece umrlo od pothranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Advan, prenosi Bi-Bi-Si.
Šesnaesto dete umrlo je u nedelju u bolnici u južnom gradu Rafi, javila je u ponedeljak palestinska novinska agencija WAFA.
07:37 05.03.2024
Haris i Bajden ''usaglašeni'' u politici prema Izraelu
Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da su ona i predsednik Džozef Bajden ''usaglašeni'' kada je reč o politici prema Izraelu.
''Predsednik i ja smo po tom pitanju usklađeni i dosledni od samog početka. Izrael ima pravo da se brani. Ubijeno je previše nevinih civila, palestinskih civila. Moramo da prikupimo više pomoći. Moramo da izvučemo taoce, to ostaje naš stav'', rekla je Haris, prenosi Rojters.
Tokom posete Alabami za vikend, Haris je pozvala Hamas da pristane na šestonedeljni prekid vatre i rekla da Izrael mora učiniti više kako bi omogućio da pomoć nesmetano ulazi u Gazu, gde su uslovi, kako je rekla, "nehumani".
Predstavnici Hamasa su saopštili da će sa egipatskim predstavnicima nastaviti razgovore o primirju, uprkos odluci Izraela da na njih ne pošalje delegaciju.
''Važno je da svi razumemo da se trenutno nalazimo u vremenskom prozoru kada možemo da postignemo dogovor o taocima. Svi želimo da se ovaj sukob okonča što je pre moguće, a važno je kako doći do toga'', rekla je Haris.
07:26 05.03.2024
Brodovi koji plove Crvenim morem moraće da dobiju dozvolu od grupe Huti
Teretni brodovi koji nameravaju da prođu kroz vode Jemena moraće prethodno da dobiju dozvolu od jemenske Uprave za pomorske poslove koju kontroliše jemenska pobunjenička grupa Huti, preneo je danas Rojters.
''Mi smo spremni da pomognemo u zahtevima za dozvole i identifikujemo brodove u saradnji sa jemenskom mornaricom, i potvrđujemo da ovo činimo zbog brige za njihovu bezbednost'', navodi se u saopštenju jemenskog ministra za telekomunikacije pod upravom Hutija Misfer Al Numair.
Kroz vode pod upravom Jemena prolazi oko 15 odsto svetskog pomorskog saobraćaja na putu ka ili iz Sueckog kanala.
Huti su od sredine novembra u više navrata pokrenuli napade bespilotnim letelicama i ispaljivali projektile na brodove koji plove Crvenim morem, u znak odmazde na napade Izraela na Palestince u Pojasu Gaze.
Gotovo svakodnevni napadi primorali su kompanije na duge i skupe puteve oko južne Afrike i podstakle strah da bi rat Izraela i Hamasa mogao da destabilizuje širi Bliski istok.
07:25 05.03.2024
Centralna komanda SAD saopštila je da je protivbrodska balistička raketa koju su ispalili jemenski pobunjenici Huti pogodila švajcarski kontejnerski brod M/V MSC SKY II u Adenskom zalivu, nanevši „oštećenje“.
„Prvi izveštaji pokazuju da nije bilo povređenih; brod nije zatražio pomoć i nastavio je put“, dodaje CENTKOM u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala