- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp pobedio i u Severnoj Dakoti

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Bivši predsednik SAD Donald Tramp pobedio je na republikanskim kokusima u Severnoj Dakoti, prenose američki mediji.
Posle prebrojanih 99 odsto glasova, za Trampa se opredelilo 84,4 odsto birača, dok je njegova rivalka stalna predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, iako ga je prethodno porazila u Vašingtonu, osvojila tek 14,1 odsto glasova.
Predizbori u Severnoj Dakoti bili su poslednji uoči „super utorka“, kada se glasa u čak 15 saveznih država (Alabama, Aljaska, Arkanzas, Vermont, Virdžinija, Juta, Kalifornija, Kolorado, Mejn, Masačusets, Minesota, Oklahoma, Severna Karolina, Tenesi i Teksas) za omiljenog kandidata na unutarstranačkim izborima.
Trampu će pripasti svih 29 delegata Republikanske partije u Severnoj Dakoti ukoliko osvoji najmanje 60 odsto glasova u celoj državi.
Demokrate Severne Dakote održaće predsedničke predizbore 30. marta.
Njujork tajms je ranije objavio da je Tramp nakon prebrojanih 38 odsto glasova dobio podršku 84,4 odsto birača. Hejlijeva je imala 14,6 odsto podrške.
Prethodno su Trampovu pobedu predviđali vodeći američki mediji, uključujući Asošiejted pres, Njujork tajms, Ej-Bi-Si, Si-En-En i En-Bi-Si.
Predsednički izbori u SAD održaće se 5. novembra, a očekuje se da će u izbornoj trci opet biti Tramp i aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala