- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ izložena u Konaku kneginje Ljubice

© Sputnik / Lola ĐorđevićSlika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“
Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pratite nas
Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, kupljena na aukciji u Londonu, javno je od danas izložena u Konaku kneginje Ljubice.
Ova akvizicija predstavlja najznačajniju kupovinu muzejskog predmeta do sada, koju je Muzej grada Beograda ostvario uz pomoć Vlade Republike Srbije.
„Paja je jako plodan umetnik. Pored velikih istorijskih kompozicija i intimističkih slika portreta, figura, pejzaža imamo jedan značaj period u kojem se on, kao i drugi značajni slikari 19. veka, bavio temom orjetna. Za nas, sa muzeološkig aspekta, ova slika je značajna jer mi dela iz te faze nemamo. 'Bašibozuka' ima, vidimo ih često na Doroteumu gde se prodaju, ali ovo je jedna od najuspelijih predstava. Od 1994. pratimo njeno kretanje, tako da se sve poklopilo - da dobijemo sliku koju znamo, koja je izvanrednog kvaliteta i koja je pik njegovog stvaralaštva iz tog perioda i te tematike“, rekla je za Sputnjik durektorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Pajina slika se vratila kući

Ona je podsetila da je slika „Odmor bašibozuka“ 1994. prodata jednom značajnom i velikom kolekcionaru u Londonu i od tada se nalazila u poznatoj zbirci orjentalističke tematike, sve do aukcije kuće „Sotbi“ kada se za nju nadmetao i jedan veliki egipatski kolekcionar:
„Imali smo dobru podršku naših kolekcionara koji su se povukli u našu koristi. Tako da smo se nadmetali samo sa dvoje ili troje, među kojima je bio poznati egipatski kolekcionar koji već ima Pajine slike, prikuplja ih i uvek licitira. Slika je ipak prodata po jednoj razumnoj ceni i svakako nižoj nego što bi se desilo da su i naši kolekcionari učestvovali“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka kulture Maja Gojković i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković na predstavljanju slike Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ u Konaku kneginje Ljubice
Ministarka kulture Maja Gojković  i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković na predstavljanju slike 
Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ u Konaku kneginje Ljubice - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Ministarka kulture Maja Gojković i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković na predstavljanju slike Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ u Konaku kneginje Ljubice
Delo predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orjentalističke faze, rađeno tehnikom ulja na dasci krajem 19. veka.
Slika se, naglašava Medaković, konačno vratila kući:
„Ona nikada nije bila u Srbiji, ali je došla u Legat Paje Jovanovića koji mi čuvamo i kome brinemo i zato kažemo da se ona vratila kući. Paja Jovanović je školovan u Beču, svoj radni vek je proveo u Lonodnu, Beču i širom sveta. Cene njegovih dela koje se postižu na aukcijama govore o tome koliko je poznat i poželjan i u mnogim drugim kolekcijama. Kolega iz Narodnog muzeja pronašao ga je u jednom muzeju u Kuala Lumpuru, ali njegova želja da sve ostavi svojoj zemlji i gradu u kome je stvarao i dugo boravio, svedoči koliko je tako veliki umetnik i čovek znao šta to znači nacionalnost, pripadnost jednoj državi i odakle crpi sve što slika i stvara. I samim tim znao je da njegovo delo pripda našem narodu i našoj državi. Ostavio je 211 slika Muzeju grada Beograda i sada smo tu značajnu i bogatu kolekciju obogatili“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPotpis Paje Jovanovića na jednom od pisama upućenim upravi Muzeja grada Beograda
Potpis Paje Jovanovića na jednom od pisama upućenim  upravi Muzeja grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Potpis Paje Jovanovića na jednom od pisama upućenim upravi Muzeja grada Beograda

Briga države o vrednim delima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je rekla da kupovina slike Paje Jovanovića pokazuje brigu države za kulturno nasleđe:
„Tako rade države sa ozbiljnom kulturnom politikom. Ubrzo posle ovoga je usledila kupovina vrednog istorijskog dokumenta - naredbe Hitlera za napad na Srbiju. Mislim da i u ovom trenutku se radi na kupovini još jednog vrednog dela – samo primenjene umetnosti“.
Gojković je istakla da postoji ideja da se na nivou države osnuje telo koje će pratiti šta se dešava na umetničkim tržištima širom sveta, odrediti godišnji budžet i organizovano i na stručan način se baviti nabavkom umetničkih dela:
„Nadam se da će nova vlada to imati u vidu i pronaći način da Srbija nastavi da kupuje ovako vredna dela“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPored „Odmora bašibozuka“ u Konaku je izložen i deo predmeta iz legata Paje Jovanovića poput štafelaja, paleta i četkica
Pored „Odmora bašibozuka“ u Konaku je izložen i deo predmeta iz legata Paje Jovanovića poput štafelaja, paleta i četkica - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2024
Pored „Odmora bašibozuka“ u Konaku je izložen i deo predmeta iz legata Paje Jovanovića poput štafelaja, paleta i četkica

Pajin muzej čeka novi prostor

Pored slike u Konaku je izložen deo Legata Paje Jovanovića, štafelaj, paleta i drugi predmeti iz ateljea.
Posetioci će narednih mesec dana imati priliku i da prođu kroz virtuelnu turu njegovim muzejom, koji će imati poseban deo u novom prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.
Prostor u kome se trenutno nalazi Pajin legat vraćen je restitucijom vlasnicima.
„Čekamo prostor u Resavskoj gde će jedan dobar deo biti izdvojen za njegov legat tako da će biti rekonstruisan u prvobitnom stanju u kakvom ga je Paja osmislio kada ga je ostavio Muzeju grada Beograda“, rekla je Medaković.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala